Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Erklæring fra Rødt vedrørende forskrifter vedtatt 27. mars 2020 med hjemmel i koronaloven

Stortinget fikk først oversendt forskriftene kl. 15 i går, over tre timer etter de var fastsatt i statsråd. Det er i seg selv problematisk. Flere av forskriftene er alt for generelle, og ikke retta inn mot konkrete behov. Rødt går mot regjeringas forsøk på å sette lovverk for hele samfunnssektorer ut av spill. Forskriftene må være avgrenset til behovene og behovet må begrunnes konkret. Det er også deler av forskriftene som utfordrer rettssikkerheten. Rødt går mot forsøk på å innskrenke demokratiet og svekke rettssikkerheten.

Det har kommet flere gode innsigelser i den korte høringsrunden som har vært på noen av forskriftene. Disse er heller ikke godt nok ivaretatt eller besvart av regjeringa. Her er våre innvendinger så langt:

1. Forskrifter innen utdanningssektoren: Regjeringa vil i praksis sette hele lover innenfor utdanningssektoren til side. Det er en altfor vid fullmakt, som går utover koronalovens formål. Derfor ber Rødt om at følgende deler av forskriftene til opplæringslova (§3, første ledd, §3, siste ledd), fagskoleloven (§2, første ledd) universitets- og høyskoleloven (§2, første ledd), barnehageloven (§2, første setning, første ledd) og introduksjonsloven (§2) oppheves.

2. Forskrift om forenklinger og tiltak innen justissektoren: Vi stiller spørsmål ved om forskriften er så presserende at den må unntas fra stortingsbehandling, jf. koronalovens § 1. Viser til høringsuttalelse fra LO om at det er rettsferie ved samtlige domstoler neste uke, noe som vil gi domstolene tid til å iverksette smitteverntiltak. Samtidig får departementet tid til å forberede alminnelig stortingsbehandling av forslaget. Det er også vesentlige innvendinger fra høringsrunden som ikke er ivaretatt. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har lagt til grunn at siktede har rett på muntlig behandling av saker ved frihetsberøvelse. Dette gir anledning til oppklaringer og kontradiksjon og er viktig for rettssikkerheten. Innvendingen fra NIM – Norges institusjon for menneskerettigheter om at skriftlig behandling kun skal tillates uten siktedes samtykke kun dersom «siktede ikke anfører vesentlige nye forhold» er ikke tatt inn i selve forskriften. Derfor ber Rødt primært om at forskriften oppheves i sin helhet, subsidiært om at §3 Skriftlig behandling av spørsmål om fengslingsforlengelse mv. i denne forskriften oppheves.

3. Forskrift om straffegjennomføring: Retten til forsvarerbistand er en grunnleggende menneskerettighet jf. EMK. Forslaget om å kunne nekte besøk fra advokat er ikke tydelig nok på at fysiske møter kan være helt nødvendig i saksforberedelser i saker av en viss kompleksitet. Det å innføre straffavbrudd mot den domfeltes ønske, uten at dette medfører avkortning av soningstiden, slik at vedkommende blir senere ferdig med soningen vil i praksis være en tilleggsstraff. Derfor ber Rødt om at §1 Besøk i fengsel og §4 Straffavbrudd i denne forskriften oppheves.

4. Forskrift om endringer i helselovgivningen: Situasjonen kan forårsake en del akutte psykiske kriser. Behandling innen rus og psykiatri må skjermes og heller styrkes nå, særlig for unge. Derfor ber Rødt om at § 9. Unntak fra prioriteringsforskriften punkt 2. om å oppheve § 4a om særskilt fristregel for barn og unge under 23 år med psykiske lidelser eller rusmiddelavhengighet i denne forskriften oppheves.

Mvh Bjørnar Moxnes
Stortingsrepresentant for Rødt

Sist oppdatert: 28.03.2020 12:50
: