Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:767 (2024-2025)
Innlevert: 05.01.2025
Sendt: 06.01.2025
Besvart: 10.01.2025 av utenriksminister Espen Barth Eide

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Har den norske regjering kommet med noen offentlig ytring eller formidlet noen bekymring til styresmaktene i Bangladesh, herunder den tidligere fredsprisvinneren som nå leder landets regjering, i etterkant av de uakseptable angrepene, overgrepene og drapene mot landets minoriteter som har oppstått i landet etter at forrige regjering ble styrtet?

Begrunnelse

I Bangladesh kom det i 2024 på plass en ny regjering under ledelse av Nobels fredsprisvinner Mohammed Younus etter at forrige styre ble styrtet i etterkant av store protester.
Det har i etterkant av maktskifte kommer meldinger om flere angrep på minoriteter. Dette inkluderer angrep på flere templer, arrestasjon av en Hindu leder og myrding av hans advokat, voldtekt av hinduistiske kvinner, og henging av myrdede minoriteter fra trær. Hendelsene gir en dyster påminnelse om de brutale overgrepene, inkludert massevoldtektene og mordene, som fant sted mot minoritetene i Bangladesh i forkant av landets frihetskamp noen tiår tilbake.
Jeg har fått spørsmål fra flere personer om den norske regjeringen har hatt noen reaksjoner på disse uakseptable angrepene på minoriteter i Bangladesh.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norge følger nøye med på utviklingen i Bangladesh, spesielt fra vår ambassade i Dhaka. Allerede i august i fjor, i forbindelse med urolighetene og maktovertagelsen hvor landet fikk et nytt overgangsstyre, oppfordret jeg offentlig styresmaktene i Bangladesh om å gjennomføre en samlende og inkluderende prosess med full respekt for grunnleggende menneskerettigheter og rettsstatens prinsipper. Etter tidligere statsminister Hasinas avgang i august i fjor må det nå stakes ut en ny kurs frem mot snarlige frie og demokratiske valg som kan gi landet en demokratisk valgt regjering.
Beskyttelse av minoriteter står sentralt i Norges menneskerettighetspolitikk. Det gjelder også minoriteter i Bangladesh. Vi har hatt dialog med overgangsstyret og ulike politiske miljøer i Bangladesh etter skiftet. I direkte kontakt med alle parter har vi oppfordret sterkt til å respektere menneskerettighetene til alle borgere samt å gjennomføre frie og demokratiske valg for å sikre en representativ regjering. Situasjonen for minoriteter er tatt opp direkte med medlemmer av overgangsstyret, noe som også har blitt referert til i lokale aviser. Vår ambassade i Dhaka har også arrangert et åpent seminar som fokuserte på minoriteters rettigheter. Seminaret fikk bred mediedekning i Bangladesh. Minoriteters rettigheter vil også være et naturlig tema for ambassadens planlagte møte med sjefrådgiver og de facto statsminister i overgangsfasen, Yunus.
Jeg har oppfordret alle til ro i denne viktige fasen. Bangladesh står ved et veiskille, og valgene som tas nå vil bli avgjørende for landets fremtid. I den forbindelse er det også viktig at alle drap og andre overgrep blir etterforsket og rettsforfulgt. Norge har gjennom flere år uttrykt bekymring over utviklingen i menneskerettighetssituasjonen i Bangladesh. Vi håper, og har uttrykt forventning om, at respekt for menneskerettighetene blir en bærebjelke i de politiske og demokratiske overgangene som nå gjennomføres.