Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:764 (2024-2025)
Innlevert: 04.01.2025
Sendt: 06.01.2025
Besvart: 13.01.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden, med den siste ulykken friskt i minne, sette en stopper for Helse Nords planer om å redusere antallet ambulanser og svekke beredskapen i Lofoten-regionen?

Begrunnelse

Andre juledag i fjor opplevde vi en dramatisk bussulykke i Hadsel kommune i Nordland. Denne ulykken, som skjedde på veistrekningen «Lofast» som forbinder Lofoten med fastlandet, understreker hvor avgjørende det er med tilstrekkelige ressurser og god beredskap. Selv om ulykken ikke skjedde i en «Lofotkommune», skjedde den på Austvågøy, som er en del av Lofotøyene, og de nærmeste ressursene som rykket ut, kom fra Lofoten. Dette inkluderer ambulansen fra Svolvær i Vågan kommune og fra Lødingen, som også er en del av det samme beredskapsområdet.
Fra 2020 til 2024 har vi sett en alarmerende utvikling med hyppige bussulykker i regionen:
2020: 5 bussulykker
2021: 3 bussulykker
2022: 10 bussulykker (noen på samme dag)
2023: 3 bussulykker
2024: 3 bussulykker (med over 150 passasjerer involvert, hovedsakelig turister)
De siste ulykkene viser tydelig viktigheten av en robust beredskap, spesielt i en region hvor krevende vær- og føreforhold er en del av hverdagen. Tilgjengeligheten av ambulanser er avgjørende for sikkerheten til både fastboende og turister. Forslaget om å redusere ambulansedekningen i Lofoten vil kunne føre til betydelig lengre responstider, noe som kan få alvorlige konsekvenser for pasientsikkerheten.
Det er verdt å merke seg at regjeringen i sin plattform har vært tydelige på viktigheten av å styrke beredskapen, særlig i de tre nordligste fylkene, og totalforsvarskommisjonen har fremhevet helseberedskapen som en avgjørende del av totalberedskapen i Norge. Det er derfor både uforståelig og ulogisk at Helse Nord foreslår å svekke ambulansetjenestene, som utgjør en kritisk del av dette.
I tillegg til utfordringene for ambulansetjenesten, vil en reduksjon legge økt press på andre nødetater, som brannvesenet, som allerede i dag ofte må bistå ved helseoppdrag. Dette kan gjøre det enda vanskeligere å rekruttere mannskaper til deltidsstillinger, som mange steder utgjør ryggraden i brannberedskapen.
Statsråden har derfor et ansvar for å gripe inn og sikre at beredskapen i Lofoten og tilhørende områder ikke svekkes. Dette handler om å trygge liv og helse, både i fredstid og i en krisesituasjon.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Nordlandssykehuset HF, som er ansvarlig for ambulansetjenesten i Lofoten, har i 2024 gjennomført en prosess for å vurdere ambulansetjenesten. Som det fremgår av mitt svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Mona Fagerås (Dokument nr. 15:2873 (2023-2024)), så var planen at forslagene om eventuelle endringer i ambulansestrukturen som resultat av denne vurderingen skulle behandles av styret i Nordlandssykehuset HF 25. september i fjor. Denne saken ble imidlertid trukket fra behandling i styremøtet etter at det hadde kommet politiske innspill fra kommunene om at de ikke opplevde å ha vært tilstrekkelig informert underveis i prosessen. Det ble da lagt til grunn at saken ble utsatt slik at man fikk gjennomført møter mellom Nordlandssykehuset HF og politisk nivå i de aktuelle kommunene.
Jeg har innhentet oppdatert informasjon fra Helse Nord RHF som informerer om at det ikke er gjennomført nye vurderinger av ambulansetilbudet ved helseforetaket siden i høst. De opplyser imidlertid at arbeidet med gjennomgang og evaluering av ambulanseberedskapen i Nordlandssykehuset HFs opptaksområde vil fortsette gjennom våren.
Helse Nord RHF viser til at Nordlandssykehuset HF må tilpasse bemanningen basert på de til enhver tid gjeldende behov og at dette kan variere over tid. Sesongmessige variasjoner, som for eksempel økt aktivitet i turistsesongen, kan medføre behov for justert eller økt beredskap i perioder.
Når det gjelder den konkrete hendelsen med bussulykken i Hadsel kommune 26. desember i fjor, opplyser Helse Nord RHF følgende: Det ble sendt seks ambulanseressurser fra Nordlandssykehuset HF til skadestedet, og ti prehospitale ressurser fra Universitetssykehuset Nord-Norge HF. Noen av disse ble omdirigert fordi det ikke var behov for ressursene.