Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:764 (2024-2025)
Innlevert: 04.01.2025
Sendt: 06.01.2025
Til behandling

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden, med den siste ulykken friskt i minne, sette en stopper for Helse Nords planer om å redusere antallet ambulanser og svekke beredskapen i Lofoten-regionen?

Begrunnelse

Andre juledag i fjor opplevde vi en dramatisk bussulykke i Hadsel kommune i Nordland. Denne ulykken, som skjedde på veistrekningen «Lofast» som forbinder Lofoten med fastlandet, understreker hvor avgjørende det er med tilstrekkelige ressurser og god beredskap. Selv om ulykken ikke skjedde i en «Lofotkommune», skjedde den på Austvågøy, som er en del av Lofotøyene, og de nærmeste ressursene som rykket ut, kom fra Lofoten. Dette inkluderer ambulansen fra Svolvær i Vågan kommune og fra Lødingen, som også er en del av det samme beredskapsområdet.
Fra 2020 til 2024 har vi sett en alarmerende utvikling med hyppige bussulykker i regionen:
2020: 5 bussulykker
2021: 3 bussulykker
2022: 10 bussulykker (noen på samme dag)
2023: 3 bussulykker
2024: 3 bussulykker (med over 150 passasjerer involvert, hovedsakelig turister)
De siste ulykkene viser tydelig viktigheten av en robust beredskap, spesielt i en region hvor krevende vær- og føreforhold er en del av hverdagen. Tilgjengeligheten av ambulanser er avgjørende for sikkerheten til både fastboende og turister. Forslaget om å redusere ambulansedekningen i Lofoten vil kunne føre til betydelig lengre responstider, noe som kan få alvorlige konsekvenser for pasientsikkerheten.
Det er verdt å merke seg at regjeringen i sin plattform har vært tydelige på viktigheten av å styrke beredskapen, særlig i de tre nordligste fylkene, og totalforsvarskommisjonen har fremhevet helseberedskapen som en avgjørende del av totalberedskapen i Norge. Det er derfor både uforståelig og ulogisk at Helse Nord foreslår å svekke ambulansetjenestene, som utgjør en kritisk del av dette.
I tillegg til utfordringene for ambulansetjenesten, vil en reduksjon legge økt press på andre nødetater, som brannvesenet, som allerede i dag ofte må bistå ved helseoppdrag. Dette kan gjøre det enda vanskeligere å rekruttere mannskaper til deltidsstillinger, som mange steder utgjør ryggraden i brannberedskapen.
Statsråden har derfor et ansvar for å gripe inn og sikre at beredskapen i Lofoten og tilhørende områder ikke svekkes. Dette handler om å trygge liv og helse, både i fredstid og i en krisesituasjon.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig