Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:761 (2024-2025)
Innlevert: 03.01.2025
Sendt: 03.01.2025
Til behandling

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Etter Assads fall truer NATO-landet Tyrkia og tyrkiskstøttede opprørere med å angripe kurderne i Rojava. HTS, som tidligere hadde bånd til Al Qaida og nå har makten i det meste av Syria, sier at de ikke aksepterer selvstyre for kurderne i Rojava.
Hva vil regjeringen gjøre for å beskytte innbyggerne og demokratiet i Rojava mot angrep fra Tyrkia og evt. HTS og grupper de støtter, og vil regjeringen ta opp Tyrkias angrep mot SDF og Rojava med tyrkiske myndigheter?

Begrunnelse

Kurderne i Rojava i nordøst-Syria har i løpet av den syriske borgerkrigen bygget opp et demokratisk styre i sitt område. Disse kurderne var med store ofre blant vestens aller viktigste og mest effektive allierte i kampen mot terrororganisasjonen IS. Likevel er kurderne flere ganger etterpå blitt sviktet på det groveste av vesten, med fryktelige humanitære konsekvenser. En tyrkisk krig mot, evt. invasjon av Rojava/de kurdisk befolkede områdene i nordøst-Syria kan bli en humanitær katastrofe, særlig hvis dette skjer i samarbeid med HTS eller grupper HTS ikke greier/ønsker å kontrollere, evt rene IS-grupper. Kurderne er også ansvarlige for tusenvis av IS-fanger som kan unnslippe om kurderne ikke har kapasitet til å holde på disse lengre. Noe slikt ville samtidig bli enda et dypt moralsk nederlag for Norge og vesten, som har tatt imot kurdernes hjelp og ofre og oppmuntret deres demokratibygging, ytterligere forsterket av at Norge og vesten er alliert med Tyrkia gjennom NATO. NATOs moralske og politiske legitimitet vil bli sterkt svekket hvis noe slikt skjer, og arbeidet for å samle støtte til demokrati og territorial integritet i bl.a. Afrika og Sør-Amerika, vil bli vanskeligere. Norge, ikke minst som Tyrkias NATO-allierte, må prioritere innsats for å hindre at dette skjer.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig