Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:752 (2024-2025)
Innlevert: 29.12.2024
Sendt: 02.01.2025
Besvart: 09.01.2025 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Kan statsråden opplyse om spillemidler godkjent for utbetaling for idrettshaller og aktivitetssaler fra 2013 og til i dag?

Begrunnelse

Ut ifra ulike spørsmål og svar så ser det ut til at statsråden viser til søknader og ikke realiserte haller som er berettiga spillemidler godkjent for utbetaling. Faktum om at tilskuddssummen ikke øker i takt med byggekostnaden og norske kommuner har fått en svakere kommuneøkonomi med denne regjeringen gjør at bygging av idrettshaller har stoppa opp. Dette er synd da idrettshaller er en viktig arena for barn og unge og et viktig forebyggende tiltak.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: I 2024 tildelte regjeringen nesten 2 milliarder kroner fra spillemidlene til anlegg for idrett og fysisk aktivitet i kommunene. Dette er det høyeste beløpet noen regjering har gitt til hverdagsanlegg i kommunene. Det er nesten 320 mill. kroner mer enn Solberg-regjeringen tildelte i sitt siste regjeringsår i 2021. Av dette utgjorde tildelingen til idrettshaller og aktivitetssaler 613 millioner kroner. Det er i overkant av 30 % av det samlede tilskuddet til idrettsanlegg i 2024. I 2013 utgjorde tilskuddet til de samme anleggstypene ca. 220 millioner kroner, hvilket utgjør om lag 30 % av den totale rammen på litt over 740 millioner.
I representantens begrunnelse for spørsmålet ligger det en antakelse om at bygging av idrettshaller har stoppet opp fordi tilskuddssatsene ikke har økt i takt med bygge kostnadene, samt på grunn av svak kommuneøkonomi. Anleggskategorien idrettshaller og aktivitetssaler er den anleggskategorien det investeres desidert mest i, nær 12 milliarder kroner i 2024. Til sammenligning utgjorde investeringene i 2013 ca. 6,3 milliarder kroner. Hvilket er omtrent halve beløpet det ble investert for i 2024. Dersom vi korrigerer for prisstigning, betyr det at det investeres for 2,7 milliarder mer i 2024 enn det ble gjort i 2013.
Det er kommunene som står for det meste av disse investeringene. Det er derfor ikke riktig at bygging av idrettshaller og aktivitetssaler har stoppet opp.
Generelt sett, når det gjelder alle søknader om spillemidler, vil det til enhver tid være et høyere tildelt beløp enn det som er utbetalt. Det kommer av at det søkes om spillemidler når anleggene er under planlegging og bygging. Det tar derfor tid før anleggene er ferdig bygget, og regnskapet revidert, slik at søker kan få utbetalt siste rest av midlene de er tildelt.
På grunn av at denne regjeringen har prioritert å få ned etterslep og ventetid, er det nå rom for å øke tilskuddssatsene. Dette er noe vi kommer til å se på allerede for neste års søknadsrunde. I en ordning som er under press, er det imidlertid viktig å balansere satsene opp mot ventetid. Spillemiddelordningen er som kjent en rammestyrt ordning. Ventetiden er nå nede på 1,4 år.
Jeg er helt enig med representanten i at idrettshaller og aktivitetssaler er en viktig arena for barn og unge, og at tilgang til disse, er et viktig forebyggende tiltak. Derfor er det vesentlig å verne om enerettsmodellen, slik at vi fortsatt skal kunne bidra med tilskudd til alle typer idrettsanlegg for barn og unge.