Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:742 (2024-2025)
Innlevert: 23.12.2024
Sendt: 23.12.2024
Besvart: 08.01.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Hvor mye statlige midler har totalt gått tapt, utover de 190 millioner kronene gitt i støtte i 2021, som følge av batteriprosjektet til Freyr i Mo i Rana?

Begrunnelse

Det er kjent at staten har støttet Freyr med 190 millioner kroner i tilskudd, i tillegg til lovnader om lånegarantier på mer enn fire milliarder kroner. Innovasjon Norge ga 48 millioner kroner og ENOVA 142 millioner kroner i 2021. Ønsker å få en oversikt over ytterligere tap til staten knyttet til batteriprosjektet til Freyr i Mo i Rana.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Denne regjeringen fører en aktiv næringspolitikk som bidrar til omstillingen av næringslivet. Dette gjør vi blant annet gjennom ordningene i det næringsrettede virkemiddelapparatet. Disse skal utløse private investeringer og initiativer innenfor forskning og teknologiutvikling som bidrar til å realisere nyskapende industriprosjekter og arbeidsplasser.
Selskapene Freyr AS, Freyr Battery Norway AS og Freyr Battery Giga Arctic AS har fått tilsagn om tilskudd fra flere virkemiddelaktører, herunder Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet, på til sammen om lag 205 mill. kroner. Av dette ble 190 mill. kroner innvilget i perioden 2018–2021, før denne regjeringen tiltrådte. Resterende 14,8 mill. kroner er innvilget i perioden 2022–2023.
Fra Enova fikk Freyr AS i 2021 tilsagn om et tilskudd på 142 mill. kroner. Fra Innovasjon Norge er det i perioden 2018–2022 gitt fire tilsagn om tilskudd på til sammen 53,9 mill. kroner til Freyr AS og Freyr Battery Giga Arctic AS. Av dette er 49,7 mill. kroner utbetalt. Dette er gitt i form av to bedriftsutviklingstilskudd, ett tilskudd under Miljøteknologiordningen og ett Landsdekkende innovasjonstilskudd. Det Landsdekkende innovasjonstilskuddet ble innvilget i 2022 hvor kun 1,8 mill. kroner av innvilget tilskudd på 6 mill. kroner er utbetalt.
Freyr Battery Norway AS fikk i 2023 også tilsagn om tilskudd på 8,8 mill. kroner fra Forskningsrådet. Dette gjelder et forskningsprosjekt med tittel Platform for computational battery design som etter planen skal gjennomføres i samarbeid med NTNU.
Freyr har også fått forhåndsgodkjent forskningsinnholdet i flerårige prosjekter ifm. søknader til skattefradragsordningen Skattefunn. Forhåndsgodkjent beløp er opp til 10,7 mill. kroner, hvorav 3 mill. kroner følger av en søknad fra 2021 og 7,7 mill. kroner følger av en søknad fra 2023. Skattefradraget som gis gjennom Skattefunn blir beregnet ut fra faktiske kostnader i prosjektet det er gitt forhåndsgodkjenning for. Dette oppgis gjennom skattemeldingen og prosjektregnskapet skal signeres av revisor. Beløpet som ble forhåndsgodkjent ifm. selskapets søknad til Skattefunn er således kun et estimat.
Jeg vil også minne om at lånegarantien på 4,4 mrd. kroner som det vises til i begrunnelsen, refererer til en mulighet som ble omtalt i media, men som ikke er realisert. Det er ikke gitt noen tilsagn om lånegaranti til Freyrs batterifabrikk.
Virkemiddelaktørene gir støtte til prosjekter for forskning, utvikling, testing og pilotering av nye innovative løsninger. Den kunnskapen som utvikles som følge av støtten kan også komme til nytte i øvrige deler av næringslivet og forskningsmiljøene i Norge. Det kan derfor stilles spørsmål ved om det er rimelig å omtale hele summen av tilskudd som er gitt til Freyr som tapte statlige midler.