Skriftlig spørsmål fra Erlend Larsen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:734 (2024-2025)
Innlevert: 20.12.2024
Sendt: 20.12.2024
Besvart: 07.01.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Hva tenker helse- og omsorgsministeren om dette, og vil han ta initiativ til at det også skal lagres glutenfritt korn?

Begrunnelse

I forbindelse med oppbyggingen av beredskapslager for korn, viser det seg at det ikke er planer for lagring av glutenfritt korn.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Innledningsvis vil jeg få påpeke at jeg er veldig glad for at det nå kommer på plass et beredskapslager for matkorn. Det er den enkelte markedsaktørs ansvar å sørge for at et bredt spekter av nødvendige varer er tilgjengelige, men med et beredskapslager har myndighetene større mulighet til å sikre befolkningen tilgang til matkorn dersom det skulle oppstå store forstyrrelser i de internasjonale handelssystemene eller svikt i den nasjonale produksjonen – for eksempel som følge av sikkerhetspolitiske kriser eller ekstreme værhendelser.
Som representant Larsen påpeker er det i de innledende anbudsprosessene ikke spesifisert at noe av kornet skal være glutenfritt. Personer med cøliaki eller intoleranse/allergi overfor glutenholdig korn kan ikke spise glutenholdig mat, og vil derfor ikke ha direkte nytte av dette matkornet. Hvor hyppig cøliaki forekommer i Norge vet vi ikke med sikkerhet, men det er grunn til å anta at omtrent 1-2 prosent av den norske befolkning har cøliaki. I tillegg oppgir en del å være overfølsomme for gluten. Norsk cøliakiforening antar at det er 7-8 prosent av befolkningen som ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten.
Jeg støtter representant Larsen i at denne gruppen også må ivaretas i en krisesituasjon. I følge Landbruks- og matdepartementet, som er ansvarlig departement for beredskapslagring av matkorn, vil det i praksis være vanskelig å innlemme glutenfritt korn i dagens beredskapslager. De vurderer at ordningen likevel vil kunne bidra til bedre forsyningssikkerhet også for glutenfrie produkter ved at etterspørselen etter glutenfrie produkter fra andre forbruker-grupper i en krisesituasjon vil kunne reduseres. Dersom tilgangen til glutenfritt korn skulle reduseres, er det også andre mekanismer enn beredskapslagring som kan benyttes for å sikre tilgangen. Høsten 2024 var det for eksempel svikt i tilgangen til norsk glutenfri havre pga. utfordrende værforhold, og da la myndighetene til rette for at glutenfri havre kunne importeres med redusert tollavgiftsats. Videre gir næringsberedskapsloven hjemmel til å regulere salget av glutenfrie produkter i visse situasjoner slik at glutenfrie produkter kan forbeholdes personer med cøliaki. Landbruks- og matdepartementet vurderer derfor at det skal være mulig å også ivareta cøliakere i en eventuell krisesituasjon, selv om det i dagens beredskapsordning for matkorn ikke lagres glutenfritt korn.