Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:727 (2024-2025)
Innlevert: 20.12.2024
Sendt: 20.12.2024
Besvart: 07.01.2025 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Energiministerens påstander forrige uke om at prisforskjellene og urettferdigheten NO2 erfarer ikke var faktuelle, men mediedrevet, og at NO1 tidvis i det siste hadde opplevd det samme og var i samme situasjon, er foruroligende. Dette utsagnet er problematisk og gir muligens svar på hvorfor Støre regjeringen ikke har kommet med noen tiltak for å avhjelpe NO2.
Statsråden bes avklare om han mener NO2 og NO1 er like, gjerne grunngi dette med faktiske tall, og avklare om denne oppfattelsen er årsaken til manglende NO2 tiltak?

Begrunnelse

Fredag 13. desember ble "Endringer i midlertidig lov om stønad til husholdninger som følge av ekstraordinære strømutgifter debattert i Stortinget". Statsråden viste da til at de siste tiders priser hadde vært ganske like i både prisregion NO2 og NO1 og påsto fra talerstolen at han ikke forsto alt ståket rundt de høye NO2 prisene. Statsråden mente derimot dette var medieskapt og undret samtidig på hva forskjellen på prisregion NO1 og NO2 egentlig var. Statsråden har siden tiltredelsen bagatellisert utfordringene NO2 opplever, selv om NO2 har vedvarende høyere priser enn andre prisregioner, I 3 kvartal i år var prisene dobbelt så høy i NO2 som NO1. Dette på tross av den enorme kraftproduksjon som foregår i NO2, mangedobbelt av det som produseres i NO1.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg vil først understreke at regjeringen er opptatt av å sikre stabile og forutsigbare kraftpriser for husholdninger og næringsliv i hele landet. Jeg vil blant annet trekke fram at vi allerede høsten 2021 innførte en strømstøtte for husholdninger som har kommet alle de som har opplevd høye strømpriser til gode. Så langt er det utbetalt over 47 milliarder kroner gjennom ordningen, direkte til norske husholdninger. Høsten 2022 innførte vi en midlertidig ordning for å redusere nettleien i områder med høye strømpriser. Den har så langt redusert nettleien til folk i områder med høy strømpris med over 9,2 milliarder kroner for husholdninger og næringsliv. For næringslivet har vi også lagt til rette for god tilgang på fastprisavtaler og prissikring gjennom kontraktsunntak for standard fastpriskontrakter og pilotordningen med EPAD-kontrakter. I desember kunne bedrifter i NO2 inngå fastprisavtale på 59 øre/kwh.
I 2024 har den gjennomsnittlige kraftprisen i NO2 (58 øre/kWh) ligget noe over prisen i NO1 (49 øre/kWh). Dette vil variere fra år til år, og flere faktorer spiller inn. For eksempel bidro høy vannføring og magasinfylling som følge av flommen Hans til perioder med svært lave priser i NO1. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen i Tyskland om lag 92 øre/kWh i 2024, rundt 34 øre/kWh høyere enn i NO2.
Regjeringen har iverksatt tiltak som bidrar til å redusere effektene av varierende kraftpriser. Strømstøtteordningen er et sentralt virkemiddel som bidrar til å skjerme husholdningene mot høye strømpriser og dermed også tar ned utslagene av ulik strømpris mellom NO2 og NO1 som representanten er opptatt av.
Jeg kan illustrere dette med et eksempel (beregninger er gjort uten mva. og andre avgifter): I uke 50 i 2024 så vi eksempler på timer med ekstremt høye kraftpriser. I NO2 var gjennomsnittsprisen for uken 158 øre/kWh før strømstøtte. Med strømstøtteordningen, som dekket 90 prosent av strømprisen over 73 øre/kWh, var den gjennomsnittlige prisen for husholdningene om lag 71 øre/kWh. Dette innebærer at husholdningene ble kompensert med 87 øre/kWh i NO2 denne uken. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen i NO1 for uke 50 på 126 øre/kWh før strømstøtte, mens den gjennomsnittlige prisen for husholdningene etter strømstøtte var om lag 67 øre/kWh.
Det betyr at selv om forskjellen i gjennomsnittlig kraftpris mellom de to prisområdene var 32 øre/kWh, ble den faktiske forskjellen for husholdningene kun 4 øre/kWh. Dette illustrerer hvordan strømstøtteordningen både reduserer prisene og jevner ut prisforskjellene. Strømstøtten, slik den er innrettet, er derfor et målrettet tiltak.