Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:715 (2024-2025)
Innlevert: 19.12.2024
Sendt: 19.12.2024
Besvart: 20.12.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Deler utenriksministeren oppfatningen om at Den internasjonale straffedomstolen risikerer å kollapse, og hvordan planlegger i så fall regjeringen at Norge skal bidra til å motvirke denne utviklingen?

Begrunnelse

I en kronikk publisert i Aftenposten 18.12.24 med tittelen «Den internasjonale straffedomstolen risikerer å kollapse» kan vi lese om det omfattende politiske presset som Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er utsatt for. Dette presset har skal hovedsakelig ha økt som en direkte respons på den internasjonale arrestordren utstedt mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
Undertegnede er av den oppfatning at dette er en ekstremt farlig utvikling. Når politiske ledere og stater begynner å utfordre og undergrave ICCs autoritet, risikerer vi å svekke en av de viktigste institusjonene som arbeider for å opprettholde internasjonal rettferdighet og ansvarlighet. ICC ble opprettet for å sikre at de mest alvorlige forbrytelsene, som folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, ikke går ustraffet. Dersom denne institusjonen mister sin evne til å operere uavhengig og upartisk, kan det få alvorlige konsekvenser for den globale rettsorden. Det er derfor viktig at Norge, som en nasjon som verdsetter rettsstaten og menneskerettighetene, styrker vårt arbeid for en sterk internasjonal rettsorden. Vi må stå opp for liberale verdier og menneskerettigheter for alle, uavhengig av politisk press og motstand.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norge har vært en sterk og trofast støttespiller for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) siden oppstarten. ICC spiller en nøkkelrolle for å sikre ansvarliggjøring for alvorlige internasjonale forbrytelser begått i alle deler av verden. Dette har regjeringen vært tydelig på.
Dessverre vitner ICCs økende arbeidsmengde om at domstolen trengs. Det er i alles interesse at verden er organisert etter universelt anerkjente regler. Brudd på folkeretten er uakseptabelt, uansett hvor de begås, og av hvem.
Jeg er veldig bekymret for angrep mot domstolen, og trusler og uttalelser som søker å undergrave domstolens uavhengighet, integritet og upartiskhet.
I tråd med fast og langsiktig norsk utenrikspolitikk, fortsetter regjeringen å arbeide for en sterk, effektiv og uavhengig domstol. Jeg har tillit til at ICCs hovedanklager og dommere utfører sitt arbeid grundig og upartisk, og i henhold til sine mandater i Roma-vedtektene.
Norges konsistente linje har vært at domstolen må ha tilstrekkelige ressurser til å utføre sitt mandat. Det har vi tatt til orde for i forhandlingene av ICCs budsjett. Dette inkluderer også ressurser til sikkerhetstiltak og beredskapsplanlegging.
Som statspart bidrar Norge i et kontinuerlig arbeid med å reformere og forbedre domstolen, slik at den er best mulig stilt til å utføre sitt mandat.
Norge har støttet ICCs arbeid gjennom sekondering av etterforskere fra Kripos. Videre har Norge inngått en frivillig avtale med ICC om soningsoverføring. Dominic Ongwen, som er dømt av ICC, soner nå i Norge.
Kampen mot straffrihet for de mest alvorlige internasjonale forbrytelsene krever samordnet innsats fra alle stater. Vi oppfordrer andre land til også å være tydelige i sin støtte til ICC, og til å samarbeide fullt ut med domstolen. Dette inkluderer å gi tilgang til sitt territorium, dele bevis og følge opp arrestordre. Norge vil gjøre sin del.