Skriftlig spørsmål fra Aase Marthe J. Horrigmo (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:697 (2024-2025)
Innlevert: 18.12.2024
Sendt: 18.12.2024
Besvart: 20.12.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Aase Marthe J. Horrigmo (H)

Spørsmål

Aase Marthe J. Horrigmo (H): Agder har den laveste bemanningen av påtalejurister, gitt antall saker, i hele Norge. Det er grunnleggende for befolkningen at politiet etterforsker kriminalitet og at sakene faktisk føres for retten.
Er statsråden enig i at bemanningssituasjonen i Agder er prekær, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at påtalemyndighetene i Agder har tilstrekkelige ressurser for å sikre rettssikkerheten for innbyggerne?

Begrunnelse

Agder har den laveste bemanningen av påtalejurister, gitt antall saker i hele Norge.
Tillitsvalgt for Politijuristene i Agder, Tove Haugland, er bekymret for rettssikkerheten for innbyggerne på Agder.
Haugland beskriver en hverdag der forutsetningene for å få en lovbryter dømt, nemlig en forsvarlig rustet påtalemyndighet, ikke er til stede på Agder. Det er særlig alvorlig når vi blant ser at en bekymringsfull utvikling i ungdomskriminaliteten i regionen, og tilstedeværelsen til flere kriminelle nettverk.
Det er grunnleggende for befolkningen at politiet etterforsker kriminalitet og at sakene faktisk føres for retten. Det er grunn til å tro at saker nå blir henlagt fordi kapasiteten i påtalemyndigheten i Agder er for lav. Det betyr at det ikke får en konsekvens å begå kriminelle handlinger og at gjerningspersoner kan begå ny kriminalitet. Det går ikke.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen har prioritert å styrke påtalemyndigheten i politiet, senest i budsjettet for 2025 hvor det blant annet bevilges 40 mill. kroner til varig videreføring av økt kapasitet det ble bevilget midler til i revidert nasjonalbudsjett 2024. Det bevilges i tillegg 10 mill. kroner til tiltak mot hvitvasking og korrupsjon og 47 mill. kroner knyttet til tiltak mot kriminelle nettverk, kriminelle gjenger og organisert kriminalitet.
For å sikre at øremerkede midler gitt til påtalemyndigheten faktisk blir brukt til nye påtalestillinger, vedtok regjeringen å skille ut påtalemyndigheten i politiet på eget budsjettkapittel fra og med 2023.
Fra januar 2022 til november i år er påtalebemanningen i politiet styrket med 81 årsverk, noe som tilsvarer en økning på i underkant av 9 prosent. I Agder politidistrikt er bemanningen styrket med 9 årsverk i samme periode, det vil si en økning på 21 prosent.
Avslutningsvis er det viktig å understreke at det er Politidirektoratet som har ansvaret for å fordele midler mellom politidistrikter og andre enheter i tråd med føringene som er gitt av Stortinget eller som er gitt av departementet gjennom tildelingsbrevet. Politimesteren i hvert distrikt har ansvar for å fordele midler innenfor politidistriktets budsjett, og prioritere etter lokale forhold og behov.