Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:676 (2024-2025)
Innlevert: 16.12.2024
Sendt: 16.12.2024
Besvart: 19.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): I fjor ble refusjonstakstene for kiropraktorbehandling halvert. Når fjernes hele refusjonen.
Hvorfor har regjeringen ikke gjennomført en konsekvensutredning av forslaget om å fjerne refusjonstakstene til kiropraktorene, slik utredningsinstruksen krever, og hvorfor har ikke profesjonsorganisasjonen for kiropraktorer blitt involvert i prosessen?

Begrunnelse

Regjeringen har foreslått å fjerne refusjonen til kiropraktorene uten å gjennomføre en konsekvensutredning i henhold til utredningsinstruksen. Norske kiropraktorer behandler i dag en tredjedel av landets muskel- og skjelettpasienter og har selvstendig henvisnings- og sykemeldingsrett som er dokumentert godt forvaltet. Studier og rapporter viser at kiropraktorer er blant de mest kostnadseffektive behandlerne av denne pasientgruppen.

Forslaget om å fjerne refusjonstakstene reiser flere uavklarte spørsmål. Blant annet mangler det klare løsninger for hvordan kiropraktorers sykemeldingsrett skal praktiseres etter at refusjonen fjernes. Helse- og omsorgsdepartementet har heller ikke etablert alternativer for hvordan aktivitetsdata for forskning, styring og kvalitetssikring skal innhentes. Dette skjer samtidig som kuttet forventes å øke ventetider, forlenge sykefravær og belaste spesialisthelsetjenesten ytterligere – med kostnader som langt overstiger innsparingene på 130 millioner kroner.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Avviklingen av stønad til undersøkelse og behandling hos kiropratktor ble foreslått i Prop. 1 S (2024-2025) for å skape rom for andre prioriterte områder i helse- og omsorgstjenesten. Den foreslåtte avviklingen ble vedtatt i Stortinget 16. desember 2024.

Undersøkelse og behandling hos kiropraktor er ikke en lovpålagt tjeneste for kommunene eller spesialisthelsetjenesten, og tilbys av private tjenesteytere hvor stønad etter folketrygdloven § 5-9, med utfyllende regulering i forskrift, er gitt til undersøkelse og behandling.

Stønadens størrelse har imidlertid utgjort en svært liten andel av den totale kostnaden ved behandlingen. Stønadens størrelse er i dag kr. 47,-. Stønaden utgjør som angitt en mindre del av pasientens totale behandlingskostnad, som for 20 minutters konsultasjon koster mellom kr. 500,- og kr. 600,-.

Helse- og omsorgsdepartementet ga i 2023 Helsedirektoratet i oppdrag å utrede finansiering av, og eventuell avvikling av stønad til kiropraktortjenester. Helsedirektoratet pekte på at det i dag er fri prisfastsettelse på kiropraktortjenester og at prisen på tjenestene må antas å avhenge av langt flere forhold enn trygderefusjon og nivået på denne. Helsedirektoratet vurderer også at kiropraktorenes totaløkonomi i liten grad må antas å være avhengig av de inntektene som kommer fra folketrygdens refusjonsordning. Helsedirektoratet vurderte derfor at en avvikling av refusjonsordningen vil ha liten betydning for det totale tjenestetilbudet av kiropraktikk og få vil få mindre konsekvenser for pasientenes tilgang til denne helsetjenesten.

KUHR (Kontroll og utbetaling av helserefusjoner) er et system som håndterer refusjonskrav fra behandlere og helseinstitusjoner til staten. Disse er oppgjørsdata og gir ikke informasjon om hvilken behandling eller av hvilken kvalitet som er gitt til pasientene. Som følge av avviklingen av folketrygdfinansieringen vil det ikke lenger bli rapportert data knyttet til kiropraktorbehandling til KUHR.

Data vil imidlertid kunne samles inn med hjemmel i de vedtatte rapporteringskravene fra privatfinansierte helse- og omsorgstjenester. Dette vil ta noe tid å få på plass og kreve noen tilpasninger i registre og i elektroniske pasientjournaler. Det er allerede dialog mellom Folkehelseinstituttet og Norsk kiropraktorforening. Det er viktig at de sammen kan komme frem til hvilke opplysninger som vurderes som relevante og nødvendige å samle inn, hvilke opplysninger som registreres strukturert i digitale journaler og om nasjonale standarder og kodeverk er i bruk.

Avviklingen av refusjonsordningen for kiropraktorer vil ikke ha konsekvenser for retten til å sykemelde. Kiropraktorer vil også, som i dag, kunne rekvirere bildediagnostikk og henvise til spesialisthelsetjenesten.