Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:675 (2024-2025)
Innlevert: 15.12.2024
Sendt: 16.12.2024
Besvart: 20.12.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hva er resultatene på redusert energibruk og reduserte utslipp av klimagasser for Enova for årene 2012 – 2023 på realiserte og sluttrapporterte prosjekter?

Begrunnelse

Enova rapporter hvert år på redusert energibruk og reduserte utslipp av klimagasser ut fra tilsagn som er gitt av Enova dette året. Det jeg ønsker er tall på redusert energibruk og reduserte utslipp av klimagasser som hensyntar at en stor andel av de tilsagn som de blir gitt av Enova blir kansellert. Disse tallene er interessante fordi det er sluttførte og realiserte prosjekter som inngår i Norges klimagassregnskap og energibalansen til SSB.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Hovedformålet med støtten fra Enova er å bidra til varige markedsendringer slik at løsninger tilpasset lavutslippssamfunnet på sikt blir foretrukket uten støtte. Enova skal med det bidra til effekter ut over resultatene fra de enkelte prosjektene som støttes, og effekten av Enovas støtte er større enn summen av direkte resultater fra støttede prosjekter. Dette betyr også at den totale klima- og energieffekten av støtte fra Enova er svært krevende å anslå. Regjeringen tar dessuten i bruk kombinasjoner av virkemidler for å redusere utslipp. Ettersom støtten fra Enova spiller inn og bidrar sammen med andre virkemiddel er det derfor utfordrende å skille ut effekten av Enova alene.
Enova rapporterer årlig på energiresultat for prosjektene de støtter. Energiresultat er et mål for hva prosjektene Enova støtter leverer per år, enten gjennom mer effektiv bruk av energi, økt produksjon, økt bruk av fornybar energi eller utnyttelse av spill-/omgivelsesenergi. Energiresultater måles i kilowattimer (kWh) per år. Enova rapporterer ikke på energisparing som sådan, da dette ikke har vært et mål for inneværende avtaleperiode.
Av de 24 408 prosjektene Enova har støttet i perioden 2012-2023 er det rapportert et samlet energiresultat på 20,916 TWh. Herunder er det rapportert 15,015 TWh av de 20 544 prosjektene som er ferdigstilt.
Enova rapporterer også på årlige utslippsresultat for prosjektene de støtter. Utslippsresultatet er summen av endringer i klimagassutslipp som følge av ulike tiltak i prosjektet. Beregningen tar utgangspunkt i utslippsfaktorer for de ulike energibærerne som er involvert, og resultatet måles i tonn CO2-ekvivalenter per år. Resultatene er kun basert på kontraktsfestede resultater, som betyr at det tas hensyn til at noen prosjekter blir kansellert.
På Enova sine nettsider ligger oversikter over alle prosjekter som har mottatt støtte, inkludert direkte årlig utslippsresultat, for perioden 2012–2023. Oversikten inkluderer ikke støtte til husholdninger gjennom Enovatilskuddet. I perioden 2012–2023 har Enova støttet 24 408 prosjekter med til sammen 32,35 mrd. kroner. Enova rapporterer et samlet klimaresultat på 2089,92 kilotonn CO2-ekvivalenter i perioden 2012-2023. Herunder er 20 544 av prosjektene ferdigstilt, som tilsvarer et støttebeløp på 21,55 mrd. kroner og et samlet klimaresultat på 1413,78 kilotonn CO2-ekvivalenter.
Det er viktig å presisere at disse klimaresultatene er basert på, og målt opp mot det tenkte resultatet av alternativet (nullalternativet) til det enkelte støttetiltaket. Nullalternativet beskriver handlingen søkeren mest sannsynlig vil velge dersom prosjektet ikke kvalifiserer for Enova-støtte. Hvis Enova for eksempel gir støtte til innkjøp av en utslippsfri lastebil, vil nullalternativet kunne være innkjøp av en fossillastebil. Enova kan derimot ikke med sikkerhet vite hva det faktiske nullalternativet hadde vært, og det er derfor knyttet usikkerhet til tallene. De representerer forventningsverdier som ikke direkte kan sammenlignes med utslippsstatistikken.
Det også viktig å presisere at mange av Enovas prosjekter ikke gir direkte klimaresultater, men er allikevel muliggjørende for at løsninger tilpasset lavutslippssamfunnet blir mer utbredt i samfunnet. Et eksempel på dette er ladeinfrastruktur for nullutslippskjøretøy eller nullutslippsfartøy, som vil ha rapporterte klimaresultat lik null.