Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:661 (2024-2025)
Innlevert: 13.12.2024
Sendt: 16.12.2024
Besvart: 20.12.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Vil statsråden vurdere å gjøre eksamen 3103 muntlig, tilgjengelig etter søknad, for å løse de eksisterende problemene med ordningen, uten å innføre en mer kostbar og ressurskrevende ny muntlig/praktisk eksamensordning?

Begrunnelse

I den nåværende ordningen med modulstrukturert undervisning har det blitt åpnet for en overgangsordning som gir de som allerede er i ordningen 1. august 2024, fritak fra å ta eksamen 3103 frem til 1. august 2025. Dette er et positivt tiltak, men det er fortsatt utfordringer knyttet til gjennomføringen av eksamen 3103. Dette gjelder jo en veldig stor gruppe praksiskandidater/privatister og alle som har et lengre læreløp (Eks. stillasbygger 1 år på skole - 3 år i lære) En løsning som har blitt diskutert, er å gjøre eksamen tilgjengelig som en muntlig prøve etter søknad. Dette vil kunne fjerne de nåværende problemene som ligger i ordningens struktur, uten å påføre ekstra kostnader eller ressurser til en ny og mer kompleks muntlig/praktisk eksamensordning. 

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: De nye læreplanene for fag- og yrkesopplæringen trådte i kraft høsten 2020. Når vi nå har gjort oss erfaringer med hvordan de virker er det behov for å se nærmere på hvordan ordningene kan forbedres. En del av det er å se nærmere på hvordan vi kan gjøre dagens ordning for kandidater som tar 3103-eksamen mer fleksibel og tilpasset kandidatenes situasjon.
Forsøket med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring er formelt avsluttet og fra 1. august 2024 er læreplaner i 13 lærefag delt inn i moduler for å passe bedre til opplæring for voksne. § 23-7 i opplæringsforskriften åpner for at de som har fulgt forsøket med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring og ikke har avsluttet opplæringen, kan fritas fra eksamen før fag- eller svenneprøven. For alle andre kandidater er det et krav om å bestå en sentralt gitt skriftlig eksamen, før de kan gå opp til fag- eller svenneprøve.
Sentralt gitt eksamen og fag- eller svenneprøven utgjør sluttvurderingsordningene for en stor andel av kandidatene som får fag- eller svennebrev. Sentralt gitt eksamen anses som en viktig del av sluttvurderingsordningen av partene i arbeidslivet, og anses å ha betydning for tilliten til sluttkompetansen til fagarbeidere i arbeidslivet. Høringen som ble gjennomført om vurderingsordninger for modulstrukturerte læreplaner i videregående opplæring for voksne (VOV) i forkant av ny forskrift viste bred støtte til skriftlige sentralt gitte eksamener.
Som et ledd i å gjøre eksamensordningene mer fleksible legger Utdanningsdirektoratet til rette for utprøving av alternative eksamensformer. Våren 2025 prøver Utdanningsdirektoratet for første gang ut skriftlig-muntlig eksamen i yrkesfag på vg3-nivå. Forsøket bygger på tidligere innhentet kunnskap om dagens ordninger, blant annet utredningen av praksiskandidatordningen.
Regelverket åpner imidlertid opp for at voksne deltakere med behov for særskilt tilrettelegging av eksamen, kan ha krav til å få tilrettelagt forholdene slik at de kan få vist kompetansen sin ut fra kompetansemålene i faget.
Jeg viser ellers til svar på spørsmål nr. 662 om samme tema.