Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:651 (2024-2025)
Innlevert: 13.12.2024
Sendt: 13.12.2024
Besvart: 20.12.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Har finansministeren en oversikt over frivillige organisasjoner som i løpet av de siste ti år har fått varsel om kontroll av Skatteetaten for å undersøke om organisasjonens aktivitet aktivt støtter eller medvirker til handlinger i strid med folkeretten?

Begrunnelse

I november ble det sendt et brev fra Skatteetaten til syv organisasjoner som driver ulikt Israel-relatert arbeid med varsel om kontroll. Ifølge Skatteetaten er formålet med kontrollen å vurdere om organisasjonenes aktivitet, inkludert bruken av mottatte gaver, aktivt støtter eller medvirker til handlinger i strid med folkeretten. Bakgrunnen for kontrollen skal være at Norge besluttet å anerkjenne Palestina i mai 2024 og at Norge er forpliktet til å følge en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd fra 1980 som oppfordrer det internasjonale samfunn til ikke å støtte Israels bosettingsaktiviteter i de okkuperte områdene.
I den sammenheng vil det være av interesse å vite eventuelt hvilke andre og hvor mange organisasjoner som i nyere tid har vært gjenstand for kontroll med lignende begrunnelse.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Bakgrunnen for kontrollen er at skattelovens regel om rett til fradrag for gaver til frivillige organisasjoner, har en egen regel om organisasjoner som aktivt støtter eller medvirker til handlinger i strid med vedtak fra FNs sikkerhetsråd. Formålet da dette ble vedtatt i 2011, var å etablere en mekanisme som hindrer statsstøtte til organisasjonshandlinger som er i strid med målsettinger i resolusjonene. Bakgrunnen er nærmere beskrevet i proposisjonen som ble behandlet i Stortinget da (Prop. 1 LS (2011-2012) kapittel 13). Der er det blant annet vist til resolusjon 465 fra 1980 som en relevant resolusjon. Resolusjonen ber alle stater om å avholde seg fra å gi Israel noen assistanse som kan brukes i forbindelse med bosettinger i okkupert område.

Finansdepartementet har en lovpålagt plikt til å påse at det ikke er organisasjoner i gavefradragsordningen som støtter eller medvirker til handlinger i strid med resolusjoner gitt av Sikkerhetsrådet. Oppfølgingen nå er en administrativ ivaretakelse av denne plikten departementet har. Skatteetaten gjennomfører videre jevnlige kontroller i forbindelse med ulike ordninger og regelverk. Det er viktig å understreke at informasjonshentingen er kun en forespørsel om informasjon fra organisasjonene. Brevene innebærer ikke noen mistanke om at noen organisasjoner gir støtte som strider mot vedtak fra FNs sikkerhetsråd.

Som en del oppfølgingen har Finansdepartementet bedt Utenriksdepartementet om bistand til å gi en oversikt over hvilke andre resolusjoner fra FN som kan være relevante i denne sammenheng.

Finansdepartementet har benyttet myndigheten til å treffe utelukkelsesvedtak ved én anledning siden loven trådte i kraft i 2012. Karmel-Instituttet ble utelukket fra gavefradragsordningen i vedtak av 19. september 2012, fordi organisasjonen ga støtte til bosettinger på okkuperte områder i strid med sikkerhetsrådets resolusjon 465. Det har ikke vært gjennomført andre kontroller av frivillige organisasjoner med bakgrunn i denne bestemmelsen siden den ble fastsatt.