Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden gi Kripos en permanent rolle som bistandsorgan i saker som gjelder æresrelatert kriminalitet, og vil statsråden sørge for at Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold får mer en én stillingshjemmel fra politiet?
Begrunnelse
Det vises til Dokument nr. 15:389 (2024-2025) Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren, Besvart: 25.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl.
I sitt svar viser Justisministeren til Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, som svar på hva Kripos bistår med. Svaret vektlegger det tverretatlige samarbeidet, noe som selvsagt er en styrke. Fakta er imidlertid at det er en overvekt av ressurser på alle andre en UDI og politiet. Hva gjelder Kripos rolle, vises det til at de har et bredt bistandsansvar dersom politidistriktene har behov for det. «Enheten har oppdrag knyttet til trusselutsatte personer, vitnebeskyttelse og adressesperre, der saker knyttet til æresrelatert kriminalitet kan være relevante.»
I årsrapporten for 2023 listes kompetanseteamets sammensetning opp. Det er 4 stillingshjemler fra Bufdir, 1 fra UDI, 1 fra NAV, en halv fra IMDI, en femtedel fra Helsedirektoratet og kun én fra Politiet.
Totalt jobbet Kompetanseteamet med 1137 enkeltsaker i 2023. Dette er en økning på 246 saker (28 %) fra de 891 sakene teamet jobbet med i 2022. Dette er også det høyeste antallet saker teamet har hatt siden det ble opprettet i 2004. Det vil være interessant å se hva tallene blir for 2024, men lite tyder på at behovet for bistand vil være mindre i fremtiden.
Alle etater gjør nok en viktig jobb i teamet, men det fremstår som naivt å tro at en politistilling skal kunne ivareta det store behovet som er der ute. PROBAs evalueringsrapport av Kompetanseteamet påpekte at politiets rolle i teamet bør styrkes med minst en stilling.
En styrking av politiets rolle i Kompetanseteamet vil isolert sett kanskje ikke være en tilfredsstillende løsning uten at Kripos får en permanent rolle som bistandsorgan i slike saker.