Skriftlig spørsmål fra Henrik Asheim (H) til statsministeren

Dokument nr. 15:641 (2024-2025)
Innlevert: 12.12.2024
Sendt: 13.12.2024
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 18.12.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Henrik Asheim (H)

Spørsmål

Henrik Asheim (H): Høyre har ikke foreslått å redusere sykepengene for arbeidstakere, noe statsministeren vet.
Hva begrunner statsministeren da en slik påstand om Høyres politikk med, og hvilket ansvar mener han at han har for å ikke feilinformere befolkningen om andre partiers politikk?

Begrunnelse

Under et pressetreff i forbindelse med Arbeiderpartiets sentralstyremøte 9. desember uttalte statsministeren til flere medier at

"nå har vi hatt diskusjoner den siste tiden om sykelønnen, hvor det er helt tydelig fra Høyre og Fremskrittspartiet åpnes for at de vil endre sykelønnen, svekke rettighetene til folk. Det er krise, hvis det er slik at folk som opplever at de mister økonomisk trygghet ved sykdom".

Videre uttalte statsministeren at

"hvis det er sånn at vi får en influensaepidemi og mange blir sjuke i familien, så skal altså mor og far på jobb, de går ned i lønn fordi du skal endre sykelønnen".

Statsministeren vet godt at Høyre ikke har foreslått å kutte i arbeidstakers kompensasjon i sykepengeordningen. Det hadde vært interessant i vite om statsministeren mener det er redelig å snakke usant om et annet partis politikk for egen vinning. Spesielt sett i lys av tiden vi er inne i hvor desinformasjon og falske nyheter truer tilliten til politikken og demokratiet.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Det vises til spørsmål fra representanten Henrik Asheim til statsministeren som han har bedt meg svare på.

Jeg har ved flere anledninger vært tydelig på at sykefraværet i Norge må ned, men at det må skje gjennom andre virkemidler enn usosiale kutt som straffer syke mennesker. For dagens regjering er det uaktuelt å kutte i sykepengeordningen.

Representanter fra flere av partiene i opposisjon, inkludert representanter fra Asheims parti, har tatt til orde for å kutte i sykepengeordningen. Venstre har gått inn for å kutte kompensasjonsgraden til 80% etter seks måneder, og Fremskrittspartiet har i nytt partiprogram en formulering om at partiet «i større grad vil ansvarliggjøre den enkelte arbeidstaker ved korttidsfravær».

Deler av Høyre har også gått inn for å kutte i ordningen. På et representantskapsmøte i oktober vedtok Oslo Høyre at de ønsker en «moderat innstramming av sykelønnsordningen». Historien har også vist at selv om Høyre før et valg har sagt at de ikke ønsker å kutte i sykelønnsordningen, så har de i regjering likevel foreslått det. Foran valget i 2013 ble det sågar utstedt en garanti fra Høyre om dette (Klassekampen 28. februar 2013). Likevel foreslo Solberg-regjeringen i sitt første budsjett å doble inngangen på sykelønnsordningen fra 0,5 G til 1G. Dette ble senere trukket.

Jeg anser det derfor uvisst hva en eventuell ny regjering hvor Høyre deltar kommer til å gjøre med sykepengeordningen.