Skriftlig spørsmål fra Anne Kristine Linnestad (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:630 (2024-2025)
Innlevert: 11.12.2024
Sendt: 11.12.2024
Besvart: 18.12.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Anne Kristine Linnestad (H)

Spørsmål

Anne Kristine Linnestad (H): Vil statsråden be Statsforvalteren om å forlenge fristen for igangsetting av renseanlegget på Fuglevik, slik at kommunene får tid og mulighet til å vurdere konsekvensene av mulighetsstudien, hindre over- eller feilinvesteringer slik at gebyrene innbyggerne skal belastes med blir lavest mulig?

Begrunnelse

Oslofjorden er i ferd med å dø og alle kommunene i fjordens nedbørsfelt vil få pålegg om nitrogenrensing av avløpsvannet som skal slippes ut i fjorden.
MOVAR AS, vann- og avløpstjenesten i Moss, Råde, Våler og Vestby har frist til 2027 med å starte rensingen, ifølge pålegg fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Akershus og Oslo.
Derfor bygger nå MOVAR AS nitrogenrenseanlegg på Fuglevik i Moss samtidig som VEAS planlegger et stort renseanlegg på Tofte i Asker.
Rambøll utarbeidet en mulighetsstudie som vurderer kostnadene ved å bygge fire store renseanlegg rundt Oslofjorden – for regionene Moss, Tønsberg, Drammen og Asker-Oslo-Frogn – sett opp mot å bygge ett stort anlegg på Tofte.
Denne studien viser at Mosseregionens innbyggere kan få redusert regningen for nitrogenrensing med 60 millioner kroner i året i 30 år, totalt 1,8 milliarder kroner, dersom det planlagte anlegget på Tofte realiseres problemfritt.
10.12.24 ba kommunestyret i Moss ordførerne i Moss, Råde, Våler og Vestby vurdere om det planlagte anlegget på Tofte kan være et alternativ til renseanlegget på Fuglevik i Moss.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Det er Statsforvalter som er forurensningsmyndighet for renseanlegget på Fuglevik. Det betyr at det er statsforvalter som stiller rensekrav og setter frister i enkelttillatelser til MOVAR IKS, som eier av Fuglevik avløpsrenseanlegg. Avløpsrenseanlegget på Fuglevik fikk krav om sekundærrensing i 2008, med frist i 2020. Dette ble ikke etterkommet. I stedet søkte MOVAR i 2020 om en ny tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Fuglevik renseanlegg. Hensikten var blant annet å legge til rette for å ta imot avløpsvannet fra Kambo renseanlegg, fremtidig vekst i området og å etterkomme sekundærrensekravet. Statsforvalter varslet samme år om at Fuglevik blant annet ville få krav om 70% nitrogenfjerning i ny tillatelse. Etter dialog mellom Statsforvalter og MOVAR ble nitrogenfjerningskravet fastsatt i tillatelse i 2021 med frist i 2026 til å etterkomme både kravet om sekundærrensing og nitrogenfjerning. MOVAR IKS klagde på Statsforvalterens vedtak. Miljødirektoratet er klageinstans for statsforvalters vedtak, og opprettholdt vedtaket i 2022. Statsforvalter endret imidlertid fristen til 2027 på grunn av tid medgått til klagesaksbehandling. Siden statsforvalter er forurensningsmyndighet mener jeg at det ikke er naturlig at departementet går inn i vurderinger av krav og frister i den konkrete enkeltsaken.

Miljøtilstanden i Oslofjorden er alvorlig, og utslipp fra avløp er en av de største påvirkerne. Vi vet at om lag 50 avløpsrenseanlegg må få på plass nitrogenfjerning, og at Fuglevik er ett av disse. Noen kommuner er godt i gang med arbeidet, og hurtig innsats er avgjørende for å redde fjorden. Derfor må alle kommunene bidra. Bare på den måten kan den negative utviklingen i Oslofjorden snus.
Regjeringen prioriterer Oslofjordarbeidet høyt og vil støtte kommunene slik at bedre avløpsrensing kommer raskt på plass. Vi har etablert en tilskuddsordning for planlegging og prosjektering av nitrogenfjerning for kommunene i Oslofjordens nedbørsfelt, og for 2025 er det foreslått å bevilge over 50 millioner til denne. Vi har også styrket både statsforvalter og Miljødirektoratet for å bidra til raskere saksbehandling av utslippstillatelser og sikre god veiledning til kommunene.