Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:627 (2024-2025)
Innlevert: 11.12.2024
Sendt: 11.12.2024
Besvart: 18.12.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Konfliktløsning og bidrag til forsoning har vært en sentral dimensjon i norsk utenrikspolitikk. Men for å kunne være en relevant og troverdig aktør i freds- og forsoningsarbeid, er man helt avhengig av å ha tillit fra aktørene i konflikten - og ikke oppfattes som partisk.
Hvordan mener utenriksministeren at han har forvaltet Norges rolle som tilrettelegger for fred og forsoning i Israel-Palestina-konflikten?

Begrunnelse

Regjeringen Støres posisjonering i Midøsten-konflikten etter terrormassakren 7. oktober, hvor regjeringen bl.a. har anerkjent Palestina som egen stat, har resultert i en diplomatisk isfront mellom Israel og Norge. Israel har svart på Norges ensidighet i konflikten bl.a. ved å trekke tilbake den diplomatiske statusen til norske representanter i palestinske områder, nekte utenriksminister Eide innreise til Israel, kalt hjem den israelske ambassadøren til Norge, samt gjort at Israel har mistet all tillit til Norge.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norge har i mange år engasjert seg for å legge til rette for en fredelig løsning på konflikten i Midtøsten. Norge mener, i likhet med et overveldende flertall av verdens land, at tostatsløsningen er den eneste løsningen som kan gi både palestinerne og israelerne mulighet til å leve sine liv i sikkerhet.

Siden Oslo-avtalene ble inngått for drøyt 30 år siden har Norge og mange andre land forsøkt en strategi hvor anerkjennelse av Palestina skulle komme etter en fredsløsning. Det har ikke fungert. I fraværet av en fredsprosess og politisk løsning på konflikten har utviklingen gått i feil retning. De grusomhetene vi har sett det siste året savner sidestykke og vil påvirke generasjoner av barn og unge i Midtøsten. Jeg mener derfor at det det er helt nødvendig at vi tenker annerledes og handler deretter. Det er blant annet bakgrunnen for at Norge anerkjente Palestina 22. mai i år.

Norge har sammen med EU og Saudi-Arabia tatt initiativ til og lansert den globale alliansen for implementeringen av tostatsløsningen med bred deltagelse under FNs høynivåuke i New York. Dette initiativet følger vi nå opp sammen med en rekke andre land. Vi fortsetter også vår innsats i giverlandsgruppen for Palestina.

Norge ønsker et godt forhold til både Israel og Palestina. Norges holdning på dette feltet er godt kjent for både palestinere og israelere. Vi tilrettelegger for dialog, møter og besøksutveksling. Den regionale utviklingen gir grunn til dyp bekymring. Nettopp derfor er det viktigere enn noen gang å snakke sammen, også når man ikke er enig.

Norge har lenge ment at krigen i Gaza må ta slutt. Nødhjelp må få komme inn i Gaza. Det må på plass en våpenhvile. Gislene må frigis umiddelbart og betingelsesløst. Denne konflikten kan kun få en endelig løsning ved forhandlingsbordet.