Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:619 (2024-2025)
Innlevert: 10.12.2024
Sendt: 10.12.2024
Besvart: 16.12.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Forslaget om besøksbidrag som regjeringen nå har sendt på høring vil ha store negative konsekvenser for norsk reiselivsnæring, og Stortinget har behov for god informasjon fra alle berørte parter når forslaget skal behandles i løpet av våren. Statsråden har på tross av dette valgt den strammeste høringsfristen som overhodet mulig i saken om lov om besøksbidrag.
Betyr det at statsråden har ønsker en knappest mulig oppfyllelse av opplysningsplikten overfor Stortinget i saken?

Begrunnelse

19. november sendte departementet ut en høring med forslag om en lov om besøksbidrag. Fristen til å besvare høringen er satt til 3. januar, dvs. en frist på seks uker når tre helligdager er trukket fra. Dette er det korteste fristen det er mulig å sette, og aktuelle høringsinstanser reagerte umiddelbart og mente at fristen ikke er i tråd med utredningsinstruksen.
I et oppslag i Dagens Næringsliv 9. desember sier statssekretæren at det er mulig å sende høringsinnspill til departementet også etter 3. januar, men at slike innspill ikke vil kunne omtales i proposisjonen. Med andre ord vil departementet kunne ende opp med å la være å gi Stortinget relevant informasjon i saken.
I Utredningsinstruksens kapitel 3-3 om høring står det at «Høringsfristen skal normalt være tre måneder, og ikke mindre enn seks uker.»

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Flere turister betyr et økt press på fellesgoder, som for eksempel søppelhåndtering og tilgang til stier og offentlige toaletter. I høringsnotatet om forslag til lov om besøksbidrag foreslår regjeringen å gi kommunene et nytt verktøy til å håndtere disse utfordringene. Løsningen vi foreslår skal være tilgjengelig for alle landets kommuner og er frivillig å innføre.

Slik jeg ser det, haster det med å få på plass en ordning med besøksbidrag i Norge. Bakgrunnen for at høringsfristen er satt til 3. januar, er regjeringens ambisjon om at lovforslaget skal kunne behandles i Stortingets vårsesjon 2025. Høringsfristen er derfor satt til seks uker, som er innenfor rammene gitt av utredningsinstruksen. Departementet vil etter høringsfristens utløp gjennomgå og vurdere innspillene, slik at lovforslaget regjeringen sender Stortinget er godt opplyst og gjennomarbeidet.

Jeg har i tillegg vært opptatt av å ha dialog med både næringen og kommunene før, under og etter høringen. Mitt departement har derfor blant annet hatt et innspillsmøte der alle landets kommuner var invitert.

Jeg mener at høringsfristen gir tilstrekkelig tid for aktørene til å sette seg inn i forslaget og at regjeringen med dette legger opp til en forsvarlig prosess der berørte parter får anledning til å komme med sine innspill og kommentarer.