Sveinung Stensland (H): Forslaget om besøksbidrag som regjeringen nå har sendt på høring vil ha store negative konsekvenser for norsk reiselivsnæring, og Stortinget har behov for god informasjon fra alle berørte parter når forslaget skal behandles i løpet av våren. Statsråden har på tross av dette valgt den strammeste høringsfristen som overhodet mulig i saken om lov om besøksbidrag.
Betyr det at statsråden har ønsker en knappest mulig oppfyllelse av opplysningsplikten overfor Stortinget i saken?
Begrunnelse
19. november sendte departementet ut en høring med forslag om en lov om besøksbidrag. Fristen til å besvare høringen er satt til 3. januar, dvs. en frist på seks uker når tre helligdager er trukket fra. Dette er det korteste fristen det er mulig å sette, og aktuelle høringsinstanser reagerte umiddelbart og mente at fristen ikke er i tråd med utredningsinstruksen.
I et oppslag i Dagens Næringsliv 9. desember sier statssekretæren at det er mulig å sende høringsinnspill til departementet også etter 3. januar, men at slike innspill ikke vil kunne omtales i proposisjonen. Med andre ord vil departementet kunne ende opp med å la være å gi Stortinget relevant informasjon i saken.
I Utredningsinstruksens kapitel 3-3 om høring står det at «Høringsfristen skal normalt være tre måneder, og ikke mindre enn seks uker.»