Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:601 (2024-2025)
Innlevert: 06.12.2024
Sendt: 06.12.2024
Besvart: 13.12.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Stortinget bevilget 15 mill. kroner til idrettslag som hadde økte kostnader til gass i 2022, og 5 mill. kroner av den ubrukte bevilgningen ble overført til samme formål i 2023. Formålet med bevilgningen var å opprettholde aktivitetsnivået i idrettslagene som har gass som energikilde og 31 idrettslag brukte ordningen i 2023. For 2025 ser det ut til at denne viktige ordningen er falt ut.
Hvorfor skal barna ved disse idrettslagene måtte betale høyere treningskontigenter nå enn tidligere?

Begrunnelse

Vi har blitt kontaktet av idrettslag som ser seg nødt til å øke treningskontigenten som følge av dette kuttet fra regjeringen. Dette kommer på toppen av økte regninger for familiene i denne dyrtiden og vil ramme barn og unge. Jeg håper regjeringen vil sørge for at disse fotballbanene ikke skal bli fulle av is eller tomme for unger i løpet av vinteren.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Som følge av Russlands angrep på Ukraina økte gassprisene i Europa markant i 2022.
I lys av denne ekstraordinære prisøkningen valgte regjeringen å prioritere avhjelpende tiltak for idrettslagene som fikk en vesentlig økning i sine kostnader til gass, slik at aktiviteten kunne holdes oppe og deltakeravgiftene nede. Idrettslagene var den eneste forbrukergruppen som fikk støtte til gass som energikilde. Støtteordningen som ble etablert beregnet støtte med utgangspunkt i økte kostnader til gass i 2022, sammenlignet med i 2021. Kostnadsøkningen skulle først og fremst begrunnes i prisøkningen på gass, ikke økt forbruk.
Som representanten viser til var det 31 idrettslag som søkte om støtte for økte kostnader til gass i 2023. Totalt har det blitt utbetalt 8 mill. kroner til dette formålet i 2022 og 2023. Det er kun ett idrettslag, i tillegg til Norges idrettsforbund, som har kontaktet Kultur- og likestillingsdepartementet og etterspurt en videreføring av ordningen i 2024. Norges Idrettsforbund har i sitt innspill henvist til både høye gasspriser og økte kostnader som følge av kaldt vær og økt forbruk av gass.
Det er flere grunner til at støtten ikke er videreført. Det er, som nevnt, et fåtall idrettslag som har mottatt støtte gjennom ordningen. Mangelen på objektive mål for gasspris i Norge medfører også at det er vanskelig å etablere en treffsikker og rettferdig ordning. I tillegg har de europeiske gassprisene sunket vesentlig siden høsten 2022. Dette er ikke ensbetydende med at prisen norske forbrukere betaler har sunket like mye, men det gir en tydelig indikasjon.
Representanten er opptatt av at høyere treningskontingenter kan føre til mindre deltakelse i idretten. Det er jeg og regjeringen også, og vi har derfor valgt å satse på flere kraftfulle grep som også treffer bredere enn kompensasjon til idrettslag som benytter gass. Med bevilgningsøkningen i nysalderingen av statsbudsjettet for 2024 har regjeringen styrket momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner med over 1 milliard kroner, sammenlignet med Solberg-regjeringens siste budsjettforslag. Idretten er den største mottakergruppen av momskompensasjon. I 2023 og 2024 fordelte vi til sammen 255 mill. kroner fra spillemidlene til idrettsformål til levekårsutsatte områder i landet. NIFs egen undersøkelse viser at denne målrettede fordelingen av midler har utgjort en stor forskjell, og at midlene blant annet har gått til å dekke deltakeravgifter og utstyr. I nysalderingen av statsbudsjettet for 2023 satte vi av 133 mill. kroner til en særskilt satsing på økt deltakelse i fritidsaktiviteter. I nysalderingen av budsjettet for 2024 setter vi av 120 mill. kroner til samme formål, i tillegg til at vi foreslår en satsing på 55 mill. kroner for økt deltakelse i kulturaktiviteter for barn og unge i budsjettet for 2025. Jeg mener derfor at regjeringen virkelig har prioritert å holde aktivitetsnivået oppe og deltakeravgiftene nede i norske idrettslag.