Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:597 (2024-2025)
Innlevert: 05.12.2024
Sendt: 06.12.2024
Besvart: 13.12.2024 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Når tenker statsråden å ta grep og imøtekomme kravet fra Norges Fiskarlag om en utfiskingsordning for rømning fra torskeoppdrett lik den som er innen lakseoppdrett?

Begrunnelse

Det har vært enkelte rømninger av oppdrettstorsk som skaper bekymring for at gytemodning og rømming av oppdrettstorsk kan medføre alvorlige og ubotelige konsekvenser for de ville torskebestandene. Dette er en bekymring Norges Fiskarlag tidligere har tatt opp med Statsråden – etter det som er meg bekjent - gjennom et brev allerede i mai, men de har dessverre ennå ikke fått noe svar fra statsråden.
Etter at en torskerømming fra Norcods anlegg ved Labukta i Nesna kommune ble meldt forrige torsdag, har torskeoppdrettsselskapet meldt at hullet i merden er tettet og at de har avtale med en fisker i området. En ordning med utfisking etter rømming med en fisker er etter mitt syn ikke tilstrekkelig og kan få uante konsekvenser dersom det er en rømming med et større volum.
Norcod meldte fredag at elleve tosk var tatt i gjenfangstgarn, og at disse sannsynligvis stammer fra deres anlegg. Tall fra Råfisklaget fra 30. november frem til i dag viser imidlertid at 3 245 kilo oppdrettstorsk er levert ved Dønna fiskemottak. Fiskere i nærheten har fått det de mener er oppdrettstorsk i garnene, slik at volumet etter alle solemerker er betydelig større enn det Norcod har fått i sine gjenfangstgarn.
Norges Fiskarlag mener det er et akutt behov for å få på plass en forskrift om fellesansvar for utfisking av rømt oppdrettstorsk, og bruker nå utestemme for å bli hørt.
Dette er noe som må komme på plass snarest.

Marianne Sivertsen Næss (A)

Svar

Marianne Sivertsen Næss: Først og fremst vil jeg slå fast at enhver rømming av fisk fra oppdrettsanlegg er uønsket og uheldig. Den enkelte oppdretter plikter å forebygge rømmingshendelser, samt begrense skadevirkningen av en eventuell rømming. I dette ligger også en plikt til å foreta gjenfangst av rømt oppdrettsfisk. Det følger av akvakulturregelverket at den enkelte oppdretter skal ha en beredskapsplan ved rømming og tilstrekkelige virkemidler for å gjennomføre nødvendige tiltak ved rømming. Dette gjelder også oppdrettstorsk. På tross av kravet om rømmingssikkerhet har vi den siste tiden sett hendelser der oppdrettstorsk rømmer. Dette tar jeg på alvor.
Effektiv gjenfangst krever god beredskap. Jeg vil derfor vurdere om dagens regelverk og krav til beredskap og gjenfangst av rømt oppdrettsfisk er tilstrekkelig, uavhengig av fiskeart. Det er viktig å påpeke at laks og torsk har ulik atferd, og derfor vil ikke ordningen for gjenfangst av oppdrettslaks nødvendigvis være direkte overførbar til oppdrettstorsk. Jeg vil imidlertid benytte erfaringene fra utfiskingsordningen for rømt oppdrettslaks til å vurdere om enkelte deler av denne er overførbar til torskeoppdrettsnæringen.