Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:591 (2024-2025)
Innlevert: 05.12.2024
Sendt: 05.12.2024
Besvart: 11.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Når kommer gjennomgangen som skal sikre at papirløse mennesker i Norge får tilgang på de helsetjenestene de har rett på?

Begrunnelse

Menon Economics kom nylig med et kunnskapsgrunnlag om papirløse mennesker i Vestland som en oppfølging av erkjennelsen av at papirløse mennesker har særlige helseutfordringer og mangler tilgang til grunnleggende menneskerettigheter. Fylkeskommunen har opprettet et samarbeidsforum for tematikken, gjennomført to konferanser, utarbeidet kunnskapsgrunnlag og sett i gang flere prøveordninger som ønsker å forbedre tjenestetilbudet til papirløse mennesker. Kunnskapsgrunnlaget viser at papirløse mennesker i har større risiko for å bli utnytta, har gjerne avgrensa tilgang til stabile boforhold, og mange står ovenfor økonomiske problemer som står i veien for å dekke primærbehov. Manglende tilgang til helsehjelp kan føre til alvorlige helseproblem over tid. Ettersom papirløse ikke har tilgang på fastlege er det mange som sliter med tilgang på tjenester i spesialisthelsetjenesten, ettersom fastlegen ofte er det koordinerende leddet. Det er også ulik praksis knyttet til fakturering i etterkant av helsehjelp ved offentlige instanser. Mange papirløse er også redde for å ta kontakt med tjenestetilbud i frykt for å bli møtt med sanksjoner.
I tillegg til de personlige lidelsene dette medfører for den enkelte viser kunnskapsgrunnlaget også til at det i mange tilfeller er mer ressurseffektivt å gi forebyggende å tidligere tjenester heller enn akutt behandling når sykdommer har utviklet seg over tid.
SV kom med et Representantforslag om helsehjelp til papirløse migranter i Norge, Dokument 8:79 S (2021-2022). I den forbindelse skrev daværende helseminister Ingvild Kjerkol i sitt svarbrev at:

«Sakene representantene omtaler viser at det er behov for en gjennomgang for å sikre at rettighetene praktiseres etter intensjonen. Det vil vi gjøre, men jeg ber om forståelse for at koronahåndteringen bidrar til at det vil kunne ta noe tid.»

Dette vedlegget er datert 22.februar 2022, og vi venter fortsatt på gjennomgangen og tiltakene fra statsråden.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg viser til at departementet, etter innspill fra Kirkens Bymisjon og Røde Kors, har invitert regionale helseforetak, kommuner, andre statlige etater og organisasjoner til å svare på en rekke konkrete spørsmål knyttet til praksis når det gjelder tilgang til helsehjelp og egenbetaling for personer uten fast opphold i Norge, herunder papirløse. Oppsummeringen av innspillene viser at det er behov for grundigere informasjon og veiledning om regelverket for å oppnå en mer helhetlig praksis innen dette området, med fokus på blant annet barn, gravide og fødende kvinner.

Departementet vil derfor i tildelingsbrevet til Helsedirektoratet for 2025, gi direktoratet i oppdrag å utarbeide et nytt rundskriv om helsehjelp til personer uten fast opphold. Videre vil departementet be Helsedirektoratet om å vurdere behov for annen informasjon rettet mot den aktuelle persongruppen på ulike språk, og om informasjonen bør være elektronisk tilgjengelig. Helsedirektoratet skal også vurdere om det skal iverksettes tiltak for å heve kompetansen til helsepersonell, og på hvilken måte dette bør gjennomføres. Det er opp til Helsedirektoratet selv å vurdere om andre instanser bør delta i dette arbeidet, som for eksempel Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo og Bergen som er drevet av Kirkens Bymisjon og Røde Kors.