Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:583 (2024-2025)
Innlevert: 04.12.2024
Sendt: 05.12.2024
Besvart: 11.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): På hvilket grunnlag har HSØ avgjort at Hospice Sangen på Hamar ikke lengre skal være en del av spesialisthelsetjenesten og vil det samme gjelde for andre avdelinger som tilbyr palliativ dagbehandling i sykehus?

Begrunnelse

Jeg viser til statsrådens svar på mitt forrige spørsmål om Hospice Sangen på Hamar som ikke lengre defineres å være en del av spesialisthelsetjenesten. Det vises til at Hospice Sangen ifølge egen nettside tilbyr «samtaler med helsepersonell, musikkterapi, kunstterapi, skriveverksted, utflukter, temadager og enkel trening» - og at Helse Sør-Øst RHF ikke mener tilbudet krever tilgang til så spesialisert kunnskap eller ressurser at det er hensiktsmessig å legge det til spesialisthelsetjenesten.
Det stemmer at Hospice Sangen tilbyr nevnte aktiviteter, men på nettsiden står også beskrevet at de jobber under hospicefilosofien, som tilstreber å ivareta fysiske, psykiske sosiale og åndelige/ eksistensielle behov. Dette gjøres i regi av et tverrfaglig team som består av spesialsykepleiere, psykolog, lege, fysioterapeut, sosionom, kokk, ernæringsfysiolog, diakon, aktivitør, musikkpedagog og helsesekretær. Teamet jobber systematisk med å kartlegge pasientens symptomer og behov, og iverksette tiltak for å lindre disse.
Hospice Sangen har utøvd palliativ dagbehandling som en del av spesialisthelsetjenesten i henhold til HDIRs reglement og «Nasjonale faglige råd for lindrende behandling i livets sluttfase» gjennom 20 år.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg viser til mitt svar på spørsmål 418 datert 25. november 2024 om samme sak. Som jeg redegjorde for i mitt forrige svar, er det ikke nærmere definert i spesialisthelsetjenesteloven eller i pasient- og brukerrettighetsloven hva som er å anse som spesialisthelsetjeneste. I forarbeidene til spesialisthelsetjenesteloven (Ot. prp. nr. 10 (1998-99)) fremgår det at «Spesialisthelsetjeneste er en samlebetegnelse på den type helsetjenester man har funnet det hensiktsmessig ikke å legge ansvaret for på det kommunale nivå.» Skillet mellom spesialisthelsetjeneste og primærhelsetjenesten er også omtalt i forarbeidene til helse- og omsorgstjenesteloven (Prop. 91 L (2010-2011). Her vises det til at det nærmere innholdet i begrepet «spesialisthelsetjenesten» er mer avklart i praksis, fordi oppgaver over årenes løp har blitt definert som enten spesialisthelsetjeneste eller kommunal helse- og omsorgs-tjeneste. Begrepet må derfor sees i sammenheng med den faktiske oppgavefordeling mellom nivåene. Skillet mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgs-tjenesten vil være flytende og endre seg over tid, både på grunn av den medisinske utviklingen og endringen i organiseringen av helsetjenestene.

Lindrende behandling og omsorg gis både i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. I spesialisthelsetjenesten gis lindrende behandling og omsorg både ved ordinære sykehusavdelinger og i spesialiserte lindrende enheter, som palliative team, poliklinikker ved palliativt senter eller ved smerteklinikker.

I Nasjonal faglig retningslinje for palliasjon i kreftomsorgen fra Helsedirektoratet gis det standarder for organisering av palliasjon i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og det stilles krav til klinisk tilbud og kompetanse. Som jeg viser til i mitt forrige svar, har Helse Sør-Øst RHF vurdert at tilbudet som gis i Hospice Sangen ikke krever tilgang til så spesialisert kunnskap eller ressurser at det ut fra faglige hensyn er hensiktsmessig å legge det til spesialisthelsetjenesten.

Jeg vil ellers vise til at det i statsbudsjettet for 2025 foreslås en bevilgning på 10 mill. kroner til å videreføre driften av Hospice Sangen på kap. 760 Kommunale helse- og omsorgstjenester.