Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:577 (2024-2025)
Innlevert: 04.12.2024
Sendt: 04.12.2024
Besvart: 11.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): EMAs komité for humane legemidler (CHMP) vurderer data for sikkerhet og effekt. Denne vurderingen er grunnlag for markedsføringstillatelsen som utstedes av EU-kommisjonen. Når Norge gjør sin vurdering av om et legemiddel skal få offentlig finansiering, brukes EMAs vurdering av sikkerhet og effekt når kostnadseffektiviteten skal vurderes. Hvor ofte velger Norge å gjøre egne vurderinger av sikkerhet og effekt i tillegg, i stedet for å legge EMAs vurdering til grunn?

Begrunnelse

Ved å i større grad legge EMAs vurderinger til grunn i stedet for å utrede det samme på nytt i egen regi, vil man kunne spare både tid og ressurser. Dette vil også bidra til at man lettere oppfyller de legemiddelpolitiske målene fastsatt i legemiddelmeldingen, gjennom lavere behandlingstid og raskere tilgang. Det kan være interessant å få rede på hvor mye ressurser som brukes på å utrede noe som allerede foreligger ferdig utredet fra EMA på nytt.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: For at et legemiddel skal få markedsføringstillatelse (MT), må legemiddelfirma dokumentere legemiddelets kvalitet, sikkerhet og effekt. Dokumentasjonen må vise at nytten av legemiddelet er større enn risikoen ved bruk. Vilkårene for å innvilge MT er andre enn vilkårene for å innvilge legemiddelet refusjon. Refusjon innvilges dersom legemiddelet oppfyller prioriteringskriteriene som Stortinget har sluttet seg til. For å ta stilling til om prioriteringskriteriene er oppfylt, gjennomføres en metodevurdering basert på innsendt dokumentasjon fra legemiddelfirma hvor DMP vurderer sykdommens alvorlighet, legemiddelets nytte sammenlignet med dagens behandling, og ressursbruk (inkludert budsjettkonsekvenser). Usikkerhet ved dokumentasjonen gir lavere prioritet, slik at statens betalingsvilje reduseres. Mange land gjør slike vurderinger før de bestemmer om legemiddelet skal få offentlig finansiering.

Fra 2025 starter et europeisk samarbeid om metodevurderinger (Joint Clinical Assessments, JCA) under Regulation on health technology assessment (HTAR). Samarbeidet begrenser seg til å utrede legemidlenes relative effekt. I første omgang gjelder dette kreftlegemidler og avanserte terapier. Målet med HTAR er å effektivisere deler av metodevurderingen i Europa. Likevel vil nasjonale vurderinger fortsatt være nødvendige for å ta hensyn til norske forhold, kostnader og prioriteringskriterier.