Skriftlig spørsmål fra Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:573 (2024-2025)
Innlevert: 03.12.2024
Sendt: 04.12.2024
Besvart: 11.12.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG)

Spørsmål

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG): Deponering og destruering av PFAS er viktig for å fjerne kontaminasjon fra områder og gjenstander, og verne folk og natur fra forurensning. I dag finnes metoder som kan redusere PFAS-mengder. Samtidig forskes det på metoder som øker effektiviteten. Det er likevel ikke offentlige krav og retningslinjer for hvilke metoder som er effektive og trygge. Det kan føre til at løsninger uten faglig forankring brukes.
Vil regjeringen ta initiativ til et regelverk som sikrer at håndtering av PFAS gjøres på en ansvarlig måte?

Begrunnelse

Flere næringsaktører som arbeider med håndtering av PFAS har uttrykt bekymring om manglende krav til dokumentasjon og krav til metoder for PFAS-håndtering. Dagens manglende regelverk fører til at flere dårlige løsninger promoteres på markedet, selv om disse ikke alltid har tydelig vitenskapelig belegg. Det er heller ingen tydelige krav til at løsninger som fremmes som effektive faktisk skal testes fra uavhengige aktører som f.eks myndighetene for å sikre at løsningene virker. Dette kan i verste fall føre til at penger brukes på løsninger som ikke fungerer, at useriøse aktører får tilgang til markeder for fjerning av PFAS og at skillet mellom gode metoder og dårlige viskes ut.
PFAS er farlige stoffer som må håndteres på en ansvarlig måte, og bruk av dårlige metoder og produkter for fjerning av stoffene kan føre til lekkasje av PFAS i miljøet, og over til mennesker og dyr. Dette kan videre føre til helseskader for folk som håndterer PFAS og for mennesker som bor i nærmiljøet til områder hvor PFAS ikke håndteres riktig. Ved håndtering av farlige stoffer som kan påføre natur og mennesker helseskade er det vanlig med grundige og tydelige retningslinjer. Likevel er håndtering og destruering av PFAS på ingen måte godt nok regulert i dag.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: PFAS er et stort miljøproblem. Det brytes ikke helt ned og kan spre seg over hele verden med luft- og havstrømmer. PFAS kan dermed gjenfinnes i mat og drikkevann. Det er viktig at vi stanser produksjonen, bruken og utslippet av PFAS internasjonalt. Arbeidet med å redusere spredningen av miljøgifter, herunder PFAS-er, prioriteres høyt av regjeringen. Norge bidrar vesentlig i arbeidet med forbud og andre reguleringer mot PFAS-er i Europa og globalt.
Det meste av PFAS-forurensningen i Norge kommer fra brannskum. Det er arbeid på gang for å rydde opp på brannøvingssteder. Miljødirektoratet følger opp at de ansvarlige kartlegger, og utreder risiko og tiltak. En europeisk veileder for utskiftning av PFAS-holdig brannskum blir tilgjengelig sommeren 2025. Veilederen vil også omhandle håndtering av avfall i forbindelse med utskifting til PFAS-fritt skum.
Dessverre finnes det ikke en tilstrekkelig god avfallsbehandling av det store volumet av produkter med PFAS i dag. Det er derfor positivt at det er stor aktivitet for å finne rimelige og effektive metoder for å identifisere de best egnede metodene for destruering og opprydning i PFAS, blant annet under det globale arbeidet under Baselkonvensjonen og under OECD. Miljødirektoratet følger med på den vitenskapelige utviklingen.