Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:557 (2024-2025) Innlevert: 02.12.2024 Sendt: 03.12.2024 Besvart: 06.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre
Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hvor mye jordmorressurser brukes totalt i Norge til standard tidlig ultralyd som ble innført i 2022?
Jan Christian Vestre: Etter Stortingets behandling av Prop. 34 L. (2019–2020) Endringer i bioteknologiloven mv., fikk Helsedirektoratet i oppdrag å utrede forslag om omorganisering og implementering av fosterdiagnostisk ultralydundersøkelse i uke 11 til 14 (tidlig ultralyd).Helsedirektoratet innhentet beregninger om hvor mye ekstra personellressurser det ville bli behov for da tilbudet skulle iverksettes. Beregningene anslo at økning i personellressurser til å gjennomføre ultralydundersøkelsene ville tilsvare om lag 50 nye årsverk på landsbasis. Det ble vurdert at personellbehovet kunne dekkes gjennom økte stillingsbrøker eller omfordeling av oppgaver for personell som allerede var i tjenesten. I tillegg kunne utdanningskapasiteten for videreutdanning i ultralyd ved NTNU økes, og også ved å arrangere tilleggskurs i tidlig ultralyd for jordmødre som allerede hadde videreutdanning i ultralyd. Alle offentlige HF som tilbyr rutineultralyd rundt uke 18, har også godkjenning for fosterdiagnostisk ultralydundersøkelse i uke 11 til 14 (tidlig ultralyd). Helsedirektoratet har foreløpig ikke tall på hvor mange jordmødre i den offentlige helsetjenesten som har som oppgave å utføre tidlig ultralydundersøkelse. Bioteknologiloven regulerer humanmedisinsk bruk av bioteknologi, blant annet fosterdiagnostikk. Stortinget vedtok en rekke endringer i bioteknologiloven i juni 2020. Som representanten Bollestads spørsmål tar opp, vedtok Stortinget samtidig endringer i tilbudet om fosterdiagnostikk til gravide. Det ble blant annet bestemt at alle gravide skal få tilbud om tidlig ultralyd.Regjeringen vil gjennomføre en evaluering av bioteknologiloven, inkludert disse endringene i tilbudet om fosterdiagnostikk. I den forbindelse har Helsedirektoratet fått i oppdrag blant annet å kartlegge status og beskrive utviklingstrekk innen fagområdene som loven regulerer, og gjennomgå erfaringene med praktiseringen av lovens bestemmelser. Frist for oppdraget er 15. mai 2025.Helsedirektoratet vil i denne forbindelse innhente informasjon om kapasitet og kompetanse hos alle helseforetakene som tilbyr tidlig ultralyd. Ifølge Helsedirektoratet vil spørsmålene blant annet være:• Hvor mange ultralydjordmorstillinger helseforetaket har • Om ultralydjordmødre jobber hel- eller deltid med ultralydundersøkelser• Om helseforetaket har ubesatte stillinger for ultralydjordmødre og om de i så fall kan tallfeste hvor mange• Om det har vært behov for å ansette flere ultralydjordmødre ved helseforetaket etter innføringen av tidlig ultralyd og om de kan anslå omfanget.Når Helsedirektoratet har gjennomført denne undersøkelsen vil vi ha mer fyllestgjørende informasjon om jordmorstillinger som blir benyttet til å utføre tidlig ultralyd.