Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:553 (2024-2025)
Innlevert: 02.12.2024
Sendt: 02.12.2024
Besvart: 11.12.2024 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvilke konsekvenser vil det ha for Norge dersom vi blir et av de eneste europeiske NATO-medlemmene som vil stå på utsiden av et mer koordinert forsvarssamarbeid i Europa?

Begrunnelse

EU skal lansere ny forsvarsstrategi på nyåret, og har for første gang en egen forsvarskommissær. EU og NATO jobber tett sammen for å komplementere hverandre, og denne økte forsvarssatsingen fra EU ønskes også velkommen av NATO. EØS-utvalget mente Norge bør foreta et taktskifte i samarbeidet med EU for å trygge nasjonal sikkerhet gjennom å forsterke båndene til europeiske allierte. Også Forsvarskommisjonen har anbefalt å styrke samarbeidet med EU om utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Tidligere i år signerte Norge en bilateral avtale med EU om sikkerhet og forsvar, men som ikke-medlem av EU, har Norge ingen garantier for at vi får delta i et utvidet europeisk forsvarssamarbeid. Etterslep i implementeringen av EØS-relevant regelverk svekker også Norges posisjon i forhandlinger om samarbeid med EU.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: NATO er og blir hjørnesteinen for norsk og europeisk sikkerhet, og krigen i Ukraina har bekreftet dette. Alliansen er rammen for det kollektive forsvaret av medlemsstatene, og fundamentet i det transatlantiske sikkerhetsfellesskapet. I dagens geopolitiske virkelighet er dette viktigere enn på mange år. Jeg vil også understreke at vår viktigste allierte i Europa, Storbritannia, ikke er medlem av EU.
EUs rolle på det forsvars- og sikkerhetspolitiske område er preget av utvikling, og med større oppmerksomhet om EUs evne til å ivareta indre og ytre sikkerhet. EUs bidrag i reaksjonene mot den russiske invasjonen av Ukraina har bidratt til å øke denne rollen. EU har også tatt en økt rolle på det forsvarsindustrielle området, inkludert etableringen av flere nye programmer og oppnevnelsen av en egen kommisær for forsvar. Vi ser også en økt rolle for EU innenfor samfunnssikkerheten og økonomisk sikkerhet. Vi er fra norsk side særlig opptatt av at EU ikke bygger konkurrerende strukturer til NATO, men at EUs rolle utvikles som komplementær til NATO.
Fra norsk side følger vi nøye med på utviklingen i EU, og vi samarbeider med EU der dette er i norsk interesse. Samarbeidet mellom EU og Norge på det sikkerhets- og forsvarspolitiske område er godt, og finner sted på flere nivåer. Det omfatter dialog på politisk nivå, inkludert min deltakelse i årlige Schuman Partnerskap Forum, samt årlige bilaterale samtaler på statssekretær-nivå. Deler av Norges militære assistanse til Ukraina kanaliseres via EU, og inkluderer norsk personell i EUs treningsmisjon for ukrainske styrker. Vi deltar med gode erfaringer på det forsvarsindustrielle området, inkludert i det europeiske forsvarsfondet (EDF) og EU-initiativene for felles ammunisjonsproduksjon (ASAP) og felles anskaffelse av forsvarsprodukter (EDIRPA). De norske bedriftene som deltok fikk full uttelling for sine søknader, og endte opp med om lag 20 prosent av den totale potten i ASAP til støtte for utvidet produksjonskapasitet i Norge. Vi tar sikte på en god dialog med den nye kommisæren for forsvar. Norge deltar også i EUs PESCO-prosjekt om militær mobilitet, som er relevant også for det nordiske forsvarssamarbeidet og for NATO.
Etableringen av strategisk partnerskap om sikkerhet og forsvar mellom EU og Norge våren 2024 var en stadfestelse av det bilaterale sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet, og gav også visse føringer framover. Vi vil vurdere deltakelse i nye EU-prosjekter dersom det er i norsk interesse. Det er samtidig viktig å understreke at partnerskapsavtalen er en politisk erklæring, og endrer ikke Norges formelle status i forhold til EU. Parternskapsavtalen ivaretar det som i dag er vår nasjonale interesse med hensyn til sikkerhetspolitisk samarbeid med EU, nemlig å søke deltakelse i relevante EU-prosjekter som er i tråd med interessene til både Norge og NATO.