Silje Hjemdal (FrP): Hvordan skal regjeringen sørge for at befolkningen får tilgang til lovlig og viktig informasjon på nettsider som tilbyr pengespill?
Begrunnelse
I sitt svar på skriftlig spørsmål datert 05.11.2024 avfeier statsråden min bekymring knyttet til informasjonsfrihet med at det uansett er «hensikten til bestemmelsen [om å DNS-blokkere utenlandske nettsteder som tilbyr pengespill] å sørge for at nordmenn ikke får informasjon om hvordan disse pengespillene fungerer». Dette er nok riktig, men er i beste fall en grov undervurdering av hvilken type informasjon som befinner seg på disse nettsidene, og hvor viktig og interessant det kan være for nordmenn å få tilgang til denne informasjonen, noe de også har krav på.
Foruten informasjon om spillene i seg selv, er det informasjon om hendelser i verden ellers. Det kan være seg vinnersjanser i Eurovision, analyser om idrettsmesterskap, eller som vi var vitne til nylig, informasjon om politikk herunder det amerikanske presidentvalget. Hvert år lager også norske journalister redaksjonelt innhold i landsdekkende aviser om idretts- og kulturarrangementer, og baserer innholdet på informasjon de har hentet fra nettsider som tilbyr pengespill. Særlig er dette knyttet til de store idrettsmesterskapene som Ski-VM og fotball-EM, men også kulturelt som Eurovision.
Viktigst for mange er likevel den politiske informasjonen som finnes på enkelte av disse nettsidene. Kanskje best eksemplifisert ved den amerikanske nettsiden Polymarket, der man både kan sette penger på utfall av politiske valg, men også får tilgang til et vell av analyser fra anerkjente statistikere og politiske hoder. Om regjeringen velger å ta lett på de alvorlige bekymringene som er fremmet knyttet til informasjonsfriheten i forbindelse med innføringen av den nye loven, vil denne typen informasjon bli utilgjengelig for nordmenn.
Dette er også bakgrunnen for at en samlet opposisjon på Stortinget var klare i sin sak på at det skulle utformes en forskrift, og at man skulle hensynta slike bekymringer. Regjeringen har svart med å ignorere både stortingsvedtaket og bekymringene, og setter dermed en farlig standard for hvordan prinsipielle lover skal iverksettes i fremtiden.
Jeg håper derfor at statsråden og regjeringen innser at de har gått for fort frem, og at man kan utsette implementering av loven til bekymringene er hensyntatt på en god måte, og at nordmenn også i fremtiden har tilgang på informasjon som de finner interessant, viktig og som de har krav på å ha tilgang til.