Sveinung Stensland (H): I sitt forslag til besøksbidrag skriver regjeringen at "Departementet vurderer at en overnattingsavgift er et relativt treffsikkert virkemiddel for å kreve inn inntekter fra besøkende og som i liten grad belaster lokalbefolkningen."
Gitt den lave andelen utenlandske overnattinger i Norge, og høyt forbruk av overnattingstjenester fra lokale norske innbyggere og næringsliv, hvordan mener statsråden det foreslåtte bidraget i liten grad vil belaste lokalbefolkningen?
Begrunnelse
Ifølge regjeringens høringsnotat var antallet norske overnattinger på alle overnattingsbedrifter 69,9 % og på hotell alene var denne 73,6 %. Andelen nordmenn som overnatterpå hotell er altså svært høy, og Norge er også blant landene i Europa med lavest antall utlendinger på hotell. I ferske destinasjonsanalyser fra Menon hvor reiselivsregionene Oslo, Asker & Bærum, Drammensregionen, Follo, Romerike er analysert ser vi at 67 prosent av omsetningen i overnatting, opplevelse og servering kan knyttes til lokalbefolkningen, dagsbesøkende eller gjester som benytter ikke-kommersielle overnattingsformer. I Trøndelag er dette tallet 62 %, på sørlandskysten 51 % og i Bergensregionen, en region med høy andel utenlandske besøk, fortsatt hele 48 %. En rekke norske hotelloperatører bekrefter dette: Mange innbyggere benytter overnattingstilbud i egen kommune, det samme gjør næringsliv og firmaer som benytter konferansefasiliteter sammen med overnatting. Det tilsier at to av tre som vil betale denne skatten er nordmenn, og basert på tallene fra Menon, vil en stor del av disse være lokalbefolkningen eller innbyggere i en egen kommune.