Irene Ojala (PF): Er statsråden enig i at det er bedre at helsepersonell ambulerer enn at pasienter må legge ut på svært belastende og nedverdigende reiser for å motta nødvendig behandling?
Begrunnelse
Det er bevilget ekstra midler til Klinikk Alta for å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke.
Ifølge Prop. 1 S (2024-2025) skal tilbudet ved Klinikk Alta til pasienter med kroniske lidelser utvides i tiden som kommer. I 2024 ble det bevilget midler på 25 mill. kroner til Helse Nord til videreutvikling av spesialisthelsetjenestene ved Klinikk Alta. Spesielt prioritert var tiltak for å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke. I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 2024, jf. Innst. 447 S (2023–2024), ble det bevilget et ytterligere tilskudd på 15 mill. kroner blant annet til å sikre styrket poliklinikk og dagbehandling ved Klinikk Alta. Samlet foreslås midlene videreført med 41,7 mill. kroner i 2025. Formålet med tildelingene er å styrke Finnmarkssykehuset HF, Klinikk Alta, og bidra til at tilbudene her kan videreutvikles til det beste for lokalbefolkningen.
Mange pasienter med behov for koloskopi må reise til Hammerfest for å få utført dette. For pasienter som må ha en slik undersøkelse med jevne mellomrom, er det en stor og for mange uutholdelig belastning å måtte reise for å få en slik undersøkelse. Pasienten må i forkant av en slik undersøkelse gjennom en kur for å rengjøre tarmen, en kur som beskrives som brutal og særdeles ubehagelig. Kombinasjonen mellom denne kuren og reise med bil, båt, buss eller fly beskrives som en nedverdigende opplevelse. Det er svært utfordrende sosialt og hygienisk med offentlig transport, og med privatbil, enten det handler om lekkasjer, lukt eller bruk av bleier som oppleves nedverdigende. Mye kunne vært spart, både menneskelig og økonomisk, ved at pasientene får den nødvendige behandlingen ved Klinikk Alta.