Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:518 (2024-2025)
Innlevert: 28.11.2024
Sendt: 28.11.2024
Besvart: 05.12.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Naturødeleggelser er irreversible og spesielt i by er grønne arealer under press.
Mener justisministeren det var riktig av politiet å fjerne demonstranter som forsøkte å verne den vernede skogen rundt Lindekollen før dommen om midlertidig forføyning av igangsettingstillatelsen hadde falt?

Begrunnelse

Tidligere i år protesterte aksjonister foran Gaustad sykehus for å beskytte trær og natur i området rundt Lindekollen. Demonstrantene aksjonere mot at Helse Sør-Øst skulle hugge vernet skog på Lindekollen ved Gaustad sykehus i forbindelse med Riskhospitalutbyggingen. Syv demonstranter i alderen 32 til 92 år ble bøtelagt, beredskapstroppen fjernet to av dem fra trær som skulle hogges, den ene av dem ble arrestert av beredskapstroppen da han klatret opp i et av trærne som demonstrantene ville beskytte.
Både selve Gaustad sykehus og alléen rundt Lindekollen er fredet. I forbindelse med utbygging av anleggsveien på Lindekollen har utbygger fått dispensasjon fra statlig reguleringsplan, bestemmelser om området i kommuneplanen er ikke fulgt og regler for bevaring av trær i Oslo kommune oversett. Vanhjemmel, hastverk og uryddighet har preget prosessen. Folkevalgte organ i Oslo kommune har heller ikke fått uttale seg gjennom sine valgte representanter. Mange engasjerte medborgere opplevde at fysisk oppmøte var det eneste språket utbygger kunne forstå.
Naboer hadde begjært domstolen om stans i arbeidet gjennom midlertidig forføyning av igangsettingstillatelse til å hogge den vernede skogen, blant annet fordi det ikke foreligger politisk vedtak fra Oslo kommune om å overdra eiendommen til helseforetaket. Demonstrantene ba politiet vente med å rydde området til retten hadde avsagt kjennelse. De ble ikke hørt og skogen ble felt før dommen hadde falt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som justis- og beredskapsminister har jeg ikke kjennskap til bakgrunn for og grunnlaget for operative beslutninger som politiet har tatt i tilknytning til et konkret oppdrag. Justis- og beredskapsdepartementet er ikke involvert i håndteringen av enkeltsaker. Jeg vil videre presisere at spørsmål om inngrep i natur og ivaretakelse av grønne arealer må rettes til klima- og miljøministeren.
Men på generelt grunnlag har Politiet etter politiloven § 11 i enkelte tilfeller anledning til å stanse eller oppløse arrangementer. Politiet kan også fjerne personer fra privat grunn når dette begjæres av eieren eller av en annen som opptrer på eierens vegne, jf. politiinstruksen § 8-8 andre ledd.