Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:502 (2024-2025)
Innlevert: 27.11.2024
Sendt: 27.11.2024
Besvart: 04.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Er Helse Midt-Norge RHF sin handlingsmåte i tråd med helseministeren sitt ventetidsløfte om reduserte ventetider, og pragmatisk bruk av private aktører?

Begrunnelse

Ifølge Altinget har barn og unge i Møre og Romsdal ventet i snitt 93 dager på psykisk helsehjelp mot 56 dager for landet som helhet. Ventetidene for barn og unge som er henvist til behandling innen psykisk helsevern i Helse Møre og Romsdal HF er uakseptabelt.
Prioriteringsforskriften § 4a slår fast at tidsfristen for når helsehjelp skal være påbegynt for barn og unge med psykiske lidelser og rusavhengighet aldri skal overstige 65 virkedager. Det langsiktige politiske målet er 35 dager, jf. Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Dette står i grell kontrast til ventetidene.
Som eier har Helse Midt-Norge en rettsplikt til å iverksette umiddelbare tiltak for å rette opp avvik og oppfylle barne- og ungdomsgarantien. I første tertial 2024 ble 450 fristbrudd rapportert på landsbasis innen psykisk helsevern for barn og unge. Av disse var 130 i Helse Møre og Romsdal sitt geografiske område.
Ifølge Helsedirektoratet varslet Helse Møre og Romsdal i samme periode 7 pasienter som fristbrudd til Helfo, og 1 pasient ble faktisk videreformidlet. Svært mange pasienter synes derfor i praksis heller ikke ivaretatt etter at fristbrudd konstateres.
Dette skjer samtidig som at private tjenesteytere i regionen har kapasitet til å tilby slik helsehjelp raskt.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Som stortingsrepresentant Listhaug kjenner til er målsettingen i Ventetidsløftet en markant nedgang i ventetidene i løpet av 2024 og 2025. I 2025 skal vi tilbake til nivået før koronapandemien. I tilleggsdokumentet til oppdragsdokumentet for 2024 ba jeg om at de regionale helseforetakene umiddelbart iverksatte tiltak for å redusere ventetidene i tråd med Ventetidsløftet. Av tilleggsdokumentet fremgår det at jeg forventer at de regionale helseforetakene benytter alle tiltak som inngår i Ventetidsløftet etter en prioritering av hva som virker mest effektivt for å nå målene for de ulike delene av spesialisthelsetjenesten. I foretaksmøtet 5. november i år understreket jeg betydningen av å nå styringsmålene, og ba om en umiddelbar forsterket innsats i arbeidet med ventetidene. De regionale helseforetakene og helseforetakene arbeider målrettet for å få dette til. Så er det de regionale helseforetakene og helseforetakene som må velge de tiltakene som best bidrar til lavere ventetider hos seg.

Spørsmålet fra stortingsrepresentant Listhaug har sitt utgangspunkt i ventetiden innenfor psykisk helsevern barn og unge i Helse Møre og Romsdal HF. Spørsmålet er derfor forelagt Helse-Midt Norge RHF som også har innhentet informasjon fra Helse Møre og Romsdal HF. Helse Møre og Romsdal HF opplyser at det viktigste tiltaket for å redusere ventetiden i psykisk helsevern barn og unge i deres opptaksområde er styrking av egne fagmiljøer. Helseforetaket har økt bemanningen i egne poliklinikker og oppgir at dette har en større effekt på ventetider og fristbrudd enn at pasientene følges opp hos private aktører. Helseforetaket mener at satsingen på oppbygging av egne fagmiljøer er riktig både med tanke på best mulig kapasitet innenfor ressursrammen og for å sørge for sammenhengende pasientforløp for barn og unge. Helseforetaket mener også at tiltaket sikrer store og robuste fagmiljøer som kan håndtere alle oppgavene som er under deres ansvarsområde. Helseforetaket opplyser at de ser en positiv utvikling i antall fristbrudd og ventetider den siste tiden, og forventer en nedgang i ventetidene gjennom hele våren 2025. Fristbrudd skal unngås.

Helse Midt-Norge RHF oppgir at de følger opp helseforetakene tett når det gjelder ventetider, og forventer en ytterligere reduksjon av ventetiden innen tjenesteområdet. Helse Midt-Norge RHF oppgir å ha prioritert en større satsing på å sikre kritisk kompetanse innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling i hele regionen. To av delprosjektene dreier seg spesielt om kompetanse og tjenesteutvikling innen psykisk helsevern barn og unge, og Helse Møre og Romsdal HF deltar sammen med øvrige helseforetak aktivt i styrkingen av dette tjenesteområdet.

Som det framgår i Ventetidsløftet er det flere tiltak som er aktuelle. Kjøp fra private er ett av dem og som jeg mener må vurderes om helseforetakene selv ikke klarer å redusere ventetidene i tråd med målsettingene. I Ventetidsløftet har jeg vært tydelig på at fagfolkene er den viktigste ressursen i sykehusene og den viktigste faktoren for å redusere ventetidene. Styrking av eksisterende fagmiljøer og utvidelse av kapasiteten i helseforetakene er i tråd med føringer i Ventetidsløftet.