Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:500 (2024-2025)
Innlevert: 27.11.2024
Sendt: 27.11.2024
Besvart: 04.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for at at tjenesten med Pasientreiser kan være et så likt tilbud som mulig i alle kommuner?

Begrunnelse

Pasienter som bor i kommuner hvor det ikke er avtaler mellom transportører og pasientreiser opplever å måtte legge ut flere tusen kroner pr tur til sykehuset.
Innbyggere for eksempel i Lund kommune i Rogaland har måttet legge ut titalls tusen kroner av egne mider før de har fått sine penger refundert i etterkant. ikke alle klarer å betale der og da, så både de selv og sjåførene opplever dette krevende og ubehagelig. Og det er er direkte fornedrende for den syke som har det vanskelig i utgangspunktet.
det har nettopp vært 2.gangs anbudskonkurranse på ikke-akutt pasienttransport for Helse Stavanger HF. Når transportselskapet dobbelsjekker anbudet trekker de seg i siste liten, fordi de opplever inntjeneingen som for lav for at de skal kunne binde seg for lang tid.
dermed står kommunen og innbyggerne fortsatt uten mulighet for å få en avtale med Pasientreiser med de vilkårene Pasientreiser setter. Det gjør at innbyggere i Lund og andre distriktskommuner må legge ut tusenvis av kroner, noe som ikke er holdbart.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helseforetakene dekker reiseutgifter for pasienter, ledsagere og pårørende etter reglene i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-6 og den tilhørende pasientreiseforskriften. Ordningen skal legge til rette for at det å reise ikke skal være til hinder for å motta nødvendig helsehjelp.
Pasientreiseordningen er delt i to områder: Reiser uten rekvisisjon og reiser med rekvisisjon. Pasienter som reiser uten rekvisisjon, administrerer reisene sine selv og søker om å få støtte i etterkant. Når det gjelder reiser med rekvisisjon, omfatter dette pasienter som ikke kan benytte offentlig transport – enten på grunn av helsen sin eller fordi det ikke er mulig å bruke offentlig transport på strekningen. Rekvisisjon etter medisinsk behov utstedes av pasientens behandler, og rekvisisjon på trafikalt grunnlag utstedes av helseforetakene.

Helse Vest RHF har informert oss om at for å skåne pasientene mest mulig, har Helse Stavanger HF som mål å etablere drosjeavtaler i alle sine områder. Dette har imidlertid blitt vanskelig siden man nå erfarer at det er færre transporttilbydere i distriktene. Lund kommune har ingen drosjeløyver i sitt område og dette vanskeliggjør muligheten for Helse Stavanger HF å få tilbud på ikke-akutt pasienttransport. De siste årene har helseforetaket gjennomført flere anbudskonkurranser i Lund kommune, uten å ha mottatt noen tilbud fra taxisentraler/ transportører i tilstøtende kommuner.

I årene Lund kommune har manglet drosjeavtale, har helseforetaket iverksatt flere andre tiltak. Det er blant annet åpnet opp for at behandlere kan utstede rekvisisjon til tog for pasienter som skal til behandling (Egersund, Sandnes, Stavanger). Dette for å skåne pasienter for store utgifter i forbindelse med reise til behandling.

Pasientreiser HF er saksbehandler for reiseregninger fra pasienter, og prioriterer reiseregninger fra pasienter bosatt i kommuner uten avtaler i denne saksbehandlingen. Helseforetakene i Helse Vest er for tiden også i dialog med leverandør for ekspressbusser og Sykehusinnkjøp HF for å se på muligheten for et busstilbud til pasienter hvor pasienten bare må betale egenandel på lik linje med de som reiser med drosje.