Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:486 (2024-2025)
Innlevert: 26.11.2024
Sendt: 26.11.2024
Besvart: 03.12.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): Tidligere i år uttalte statsråden at det skulle tas initiativ til å fremme Fensfeltet som et prosjekt for strategisk samarbeid med vår nære allierte USA ila. høsten 2024. September i år ble det undertegnet et MoC på ministernivå mellom Norge og USA om mineraler.
Hva er status på dette arbeidet, og om statsråden ikke har fremmet Fensfeltet som et strategisk samarbeidsprosjekt med USA når ser hun for seg å gjøre dette?

Begrunnelse

Fensfeltet ha Europas største forekomster av sjeldne jordarter. Dersom utvinning av denne forekomsten realiseres vil den bidra til å gjøre Norge og våre allierte mindre avhengig av totalitære stater, og gi oss større strategisk handlingsrom.
For å kunne realisere utvinning av denne forekomsten er vi avhengig av å samarbeide med våre allierte både mtp tilgang til kunnskap og kapital.
Det er nærliggende å anta at vår alliert USA har stor interesse av å samarbeide om Fensfeltet, og venter på at Norge tar et slikt initiativ.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Jeg viser til mitt svar 18. juni i år på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 2228 om hvorvidt Norge skal fremme Fensfeltet som strategisk prosjekt i Minerals Security Partnership (MSP). Her omtaler jeg MSP og relevante prosjekter i Fensfeltet.
Norge har så langt ikke fremmet prosjekter til MSP. Jeg skrev til Stortinget i svaret 18. juni at jeg tok sikte på å foreslå prosjekter høsten 2024, og dette arbeidet er vi godt i gang med. Det er imidlertid for tidlig å fastslå om vi rekker å vurdere dette spørsmålet i 2024.
Departementet har i 2024 hatt en tett dialog med amerikanske myndigheter om kritiske råmaterialer, noe som blant annet har resultert i en samarbeidsavtale om temaet med USA. Samarbeidsavtalen viser at vi kan samarbeide med USA om høye standarder på områder hvor det internasjonalt kan forekomme utfordringer knyttet til overkapasitet, arbeidstakerrettigheter og miljøvern. Vi arbeider nå med å iverksette samarbeidet gjennom en rekke arbeidsspor, og som involverer flere departementer og etater på norsk og amerikansk side. Det er for ordens skyld ikke en direkte kobling mellom dette arbeidet og deltakelse i MSP.
Tilgang til sjeldne jordarter har betydning for vestlige lands kollektive sikkerhet, siden de inngår i en rekke industrisektorer og verdikjeder som direkte og indirekte leverer varer og tjenester til for eksempel forsvarssektoren. Det er derfor all grunn til å følge godt med på utviklingen av Europas største forekomst, noe regjeringen også gjør.
MSP er en god arena for samarbeid mellom land om utvikling av prosjekter i hele verdikjeden for kritiske råmaterialer. Gjennom å foreslå prosjekter til MSP, vil også land innenfor samarbeidet som er interessert i å bidra til å utvikle forekomsten kunne melde sin interesse. Når prosjekter foreslås til MSP skal det opprettes en arbeidsgruppe som skal gjennomgå det enkelte prosjekt for å blant annet kontrollere at prosjektet tilfredsstiller MSPs krav og forventninger. Her kan interesserte land delta.