Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:475 (2024-2025)
Innlevert: 24.11.2024
Sendt: 25.11.2024
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 02.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Har ministeren oversikt over hvor mange stedlige tilsyn det har vært de 2 siste årene hos barn og unge utviklingshemmede med tvangsvedtak, og hvordan vil ministeren sikre at det ikke er store hull og mangler med systemet for tilsyn hos utviklingshemmede med tvangsvedtak?

Begrunnelse

Denne uken kunne man lese den sjokkerende saken om en hvordan en ung gutt har bodd under svært kritikkverdige forhold i en omsorgsbolig. Han har levd med en rekke ulovlige tvangstiltak, vært innlåst, isolert og alene. Beskrivelsen mor og andre gir i artikkelen vitner om alvorlige systemsvikt med svært skadelige konsekvenser.

"Saken avslører store hull i systemet for tilsyn med tvangsbruk. Loven krever ikke regelmessige besøk hos utviklingshemmede personer som har tvangsvedtak.
- Dette viser hvor viktig det er at vi er ute på stedlige tilsyn og selv observerer, sier fylkeslegen."

Saken viser at gutten ikke har fått den omsorgen han har krav på og at det har vært begått en rekke alvorlige feil og grove brudd på rettigheter. Rett og slett sjokkerende at slikt skjer i Norge.

https://www.dagbladet.no/nyheter/vi-er-ikke-monstre/82236136

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helse- og omsorgstjenesteloven oppstiller strenge vilkår for å fatte vedtak om tvang overfor personer med utviklingshemming. Tvang skal alltid være den siste utveien for å sikre gode levevilkår for den enkelte. For at et vedtak om tvang skal være godkjent, må statsforvalteren ha kontrollert vedtaket som om det var påklagd og godkjent det. Hittil i 2024 har statsforvalterne godkjent 101 vedtak om tvang mot personer med utviklingshemming under 18 år. I 2023 godkjente statsforvalterne vedtak for 112 personer under 18 år.
Det er ulike årsaker til at det fattes vedtak om tvang overfor personer med utviklings-hemming. Så langt i år gjelder 41 prosent av vedtakene til personer under 18 år tiltak for å dekke grunnleggende behov. Grunnleggende behov kan være tilgang til mat, drikke og søvn. I 36 prosent av vedtakene handler tvangen om å få dekket både grunnleggende behov og skadeavvergende tiltak. I 24 prosent av tvangsvedtakene gjelder det kun å avverge skade; enten på seg selv eller andre.
I 2023 gjennomførte statsforvalterne 13 stedlige tilsyn med vedtakene om tvang som gjaldt personer under 18 år. Totalt ble det samme året utført 183 stedlige tilsyn. Hittil i år har det vært gjennomført 174 stedlige tilsyn, hvorav 21 av disse gjaldt personer under 18 år.
Det er et krav i loven om at statsforvalteren skal gjennomføre stedlig tilsyn. I Tildelingsbrevet for statsforvalterne 2024 er det spesifisert at statsforvalter skal ha oversikt over alle brukere med vedtak om tvang, utarbeide en plan for de stedlige tilsynene og prioritere ut fra tvangsbrukens omfang og mulige konsekvenser for den enkelte bruker. Helsetilsynet følger dette opp overfor statsforvalterne, og har faste møter på ulike nivåer, saksbehandler- og ledernivå, der temaet tas jevnlig opp.
Det er et pågående prosjekt i regi av Helsetilsynet hvor man gjennomgår praksisen til alle statsforvalterne om bruken av stedlig tilsyn etter lovens kapittel 9. Målet er at tilsynsmyndighetene fremover er i stand til å gjennomføre flere og mer effektive tilsyn med bruk av tvang i kommunene.
Det er også viktig at kommunene øker sin bevissthet knyttet til å tilrettelegge tjenestene til personer med utviklingshemming bedre, slik at behovene for å fatte vedtak om tvang er lavest mulig.