Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til finansministeren

Dokument nr. 15:473 (2024-2025)
Innlevert: 24.11.2024
Sendt: 25.11.2024
Rette vedkommende: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart: 02.12.2024 av kommunal- og distriktsminister Erling Sande

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Har regjeringen oversikt over omfanget av norske kommuner og fylkeskommuner sine investeringer i israelske statsobligasjoner, banker og selskaper som er knyttet til israelske bosettinger på okkupert palestinsk jord eller som bidrar til krigen på Gaza?

Begrunnelse

En nylig publisert rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) dokumenterer omfattende og systematiske brudd på menneskerettighetene i Gaza, inkludert mulig folkemord. Den beskriver hvordan den israelske staten og dens militære styrker, IDF, systematisk ødelegger livsgrunnlaget for sivilbefolkningen. Gjennom massive bombekampanjer, som har utslettet hele familier og drept titusenvis av mennesker – inkludert et sjokkerende høyt antall barn – påfører Israel befolkningen på
Gaza helt uutholdelige lidelser. 

Blokaden av Gaza fører til en sultkatastrofe, hvor barn dør av underernæring og mangel på rent vann, mens humanitær bistand stanses og helsepersonell blir drept. IDFs bruk av ulovlige våpen som hvitt fosfor forsterker grusomhetene, og tusenvis er tvangsforflyttet til utrygge og overfylte områder uten grunnleggende tilgang til mat eller helsehjelp.
 
Vi vet allerede at Oljefondet (SPU) er en av Europas største investorer i den israelske okkupasjonen av Palestina. Fondet har over 140 milliarder kroner investert i 51 av de viktigste selskapene som fasiliterer de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden (ifølge rapporten Don’t buy into occupation). I tillegg viste tall fra tidligere i år at sammenlignet med tallene Norges Bank sist presenterte, per 31. desember 2023, har verdien av Oljefondets aksjebeholdning i israelske selskaper økt med nesten 900 millioner kroner.

Hverken Oljefondet eller norske kommuner og fylkeskommuner kan være bekjent med å bidra til undertrykkingen av det palestinske folket. Det vil derfor være opplysende å høre om regjeringen har noen som helst overordnet oversikt over hvor mye av norske kommuner og fylkeskommune sine økonomiske investeringer som er plassert i selskaper som bidrar til israelske bosettinger på okkupert palestinsk jord eller som bidrar til krigen på Gaza.

Erling Sande (Sp)

Svar

Erling Sande: Kommunelova §§ 14-1 og 14-13 regulerer korleis kommunane og fylkeskommunane skal forvalte sin likviditet. Kommunane og fylkeskommunane skal ikkje ta vesentleg finansiell risiko og samstundes sikre at dei kan innfri betalingspliktene ved forfall. Innanfor desse overordna rammene skal kommunestyret og fylkestinget vedta eit finansreglement som fastset nærare reglar for finansforvaltinga i eigen kommune og fylkeskommune, til dømes tillaten risiko, krav til risikospreiing, avkastningsmål og tillatne verdipapir. Regelverket er først og fremst grunna i at finansforvaltinga skal vere økonomisk forsvarleg, men kommunestyret og fylkestinget kan òg sette grenser utover dette for kva for type investeringar som kommunen eller fylkeskommunen kan gjere.
Kommunedirektøren skal minst to gonger i året rapportere til kommunestyret eller fylkestinget om forvaltinga av dei finansielle midlane, i tillegg til ein årsrapport når året er omme. Desse rapportane skal mellom anna vise korleis plasseringane er samansett og verdien av dei, både samla og for gruppe av midlar, og om høve som kommunestyret eller fylkestinget har stilt krav om at det skal bli opplyste om.
Finansforvaltinga er kommunane og fylkeskommunane sitt sjølvstendige ansvar, og det er heller ikkje noka rapportering frå dei til staten på dette, utover det som går fram av balanserekneskapen. Balanserekneskapen vil vise den rekneskapsmessige verdien av plasseringane i høvesvis aksjar, obligasjonar og sertifikat, men ikkje på eit meir detaljert nivå enn som så. Vi har derfor ikkje oversikt over omfanget som du spør om.