Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:459 (2024-2025)
Innlevert: 21.11.2024
Sendt: 22.11.2024
Besvart: 28.11.2024 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Hvordan jobber statsråden med de reguleringer som må vil for å redde Oslofjorden, vil det komme en forskrift som tar for seg alternative reguleringer av fiske i fjorden?

Begrunnelse

En forurenset Oslofjord bekymrer, og krever tiltak på flere områder. Fiskeri, både yrkesfiske og fritids-fiske er en av mange påvirkningsfaktorer på fjorden. Fiskeridirektoratet har lagt frem råd for den situasjonen, og ulike alternativer for reguleringstiltak som må til. Nullfiske er noe som stadig flere trekker frem som nødvendig, og Færder kommune har behandlet forslag om utredning av dette. Man har der gitt utrykk for en visshet om at det vil komme en forskrift fra direktoratet som vi omhandle dette, men nå skapes det noe usikkerhet rundt dette. Det er derfor ønskelig med en avklaring på hvordan det jobbes med dette nå, og om det kommer en forskrift.

Marianne Sivertsen Næss (A)

Svar

Marianne Sivertsen Næss: Det er et stort engasjement for Oslofjorden, og det gjøres en innsats på tvers av sektorer for å styrke økosystemet i fjorden. Fiskerisektoren skal gjøre sin del av arbeidet. Det ble allerede i 2019 innført strenge tiltak for å redusere påvirkningen fra fiskerisektoren i Oslofjorden, blant annet et forbud mot alt fiske i definerte gytefelt for torsk fra og med 1. januar til og med 30. april, og et helårsforbud mot torskefiske fra fylkesgrensen Agder-Vestfold og Telemark til grensen mot Sverige. Det er altså allerede i dag forbudt å fiske torsk i Oslofjorden innenfor grunnlinjen fra og med Vestfold og Telemark og til grensen mot Sverige. Forbudet gjelder hele året. Det stilles også strengere krav til yrkesfisket i Oslofjorden enn ellers i Skagerrak, for å sørge for bedre seleksjon og mindre bifangst av torsk og annen bunnfisk.
Videre har Klima¬- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet bedt om faglige råd om ytterligere fiskeritiltak for å bygge opp fiskebestandene i Oslofjorden. Oslofjorden ligger langs de tettest befolkede områdene i Norge, og det er svært mange som vil bli påvirket av innstramminger i regelverket. Det er derfor naturlig at mange følger denne saken tett, og ønsker en rask avklaring av hvilke tiltak som skal innføres.
Jeg ønsker å understreke at grunnen til at vurderingen av disse rådene tar tid, er at flere av tiltakene som er foreslått, er svært inngripende overfor både yrkesfiskere og fritidsfiskere. Noen av de foreslåtte tiltakene, slik som nullfiskeområder, vil fjerne næringsgrunnlag for enkelte yrkesfiskere, og også gå langt i å begrense allmenhetens mulighet til å oppleve å fiske for egen matauk i Oslofjorden. Fiske er en svært viktig friluftsaktivitet for mange, også for barn og unge. Det har videre vært behov for å kartlegge de økonomiske konsekvensene for fiskerinæringen og mottaksstrukturen rundt Oslofjorden som følge av de foreslåtte tiltakene.

Jeg mottar mange henvendelser i forbindelse med de foreslåtte tiltakene, der det er flere ulike synspunkter og meninger. Jeg mener det er helt avgjørende med både et godt kunnskapsgrunnlag og en bred og inkluderende høringsprosess i denne saken. Situasjonen i Oslofjorden er alvorlig, og jeg ønsker å innføre tiltak som er effektive, og som bidrar til å redusere påvirkningen fra fiskeri i Oslofjorden. Hvilke tiltak som er best egnet til å oppnå dette må vurderes i lys av forventede effekter og konsekvensene de vil få for alle dem som lever av og rundt fjorden.
Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet arbeider nå med å vurdere rådene fra direktoratene og forberede en høringsprosess. Når dette arbeidet er ferdigstilt, vil klima- og miljøministeren og jeg sende forslag til nye fiskeritiltak i Oslofjorden på høring. En slik høring vil inkludere forslag til forskrift for å gjennomføre tiltakene. Det vil ikke besluttes hvilke tiltak som skal innføres før høringsprosessen er avsluttet. Jeg ser frem til å motta gode høringsinnspill, og vil ta dem i betraktning når de mange hensynene i denne saken skal avveies. Jeg ønsker å så raskt som mulig få på plass en god og effektiv tiltakspakke som vil bidra inn i det tverrsektorielle arbeidet for Oslofjorden.