Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:458 (2024-2025)
Innlevert: 21.11.2024
Sendt: 22.11.2024
Besvart: 29.11.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): I alle systemer så kan menneskelig feil skje, og da er det viktig at konsekvensene ikke går utover barn og unge. I dag vil det skje om en skole ikke søker om refusjon for SFO-kostnader innenfor fristen.
Vil statsråden vurdere om ordningen fungerer optimalt, eller om det burde være sikkerhetsmekanismer som kan ivaretar SFO-tilbudet dersom menneskelige feil i søknadsprosessen forekommer?

Begrunnelse

Det er en politisk vilje og intensjon om at gratis kjernetid i SFO skal sikre at alle barn kan få være med på leken. Og det er derfor nå en viktig reform som SV ruller ut, slik at det ikke er foreldrenes økonomiske situasjon som skaper ulikhet i deltakelse SFO etter skoletid. Så kan det skje at en skole ikke har søkt innenfor fristen hver høst, og det vil skape økonomiske vansker for skolen. Det kan også medføre at skolen får redusert handlingsrom, og i ytterste konsekvens at foreldrene allikevel må betale for noe de har krav på å få gratis. Det er selvsagt den enkeltes skoles ansvar å følge frister og rutiner, men vi vet også at både systemer og mennesker gjør feil. Det er derfor viktig at det sørger for så gode rutiner og sikkerhetsmarginer at det begrenses så langt mulig.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Kommuner er lovpålagt å ha tilbud om SFO. I forskrift til opplæringsloven er kommunene pålagt å ha en ordning med tolv timer gratis skolefritidsordning per uke for elever på 1. til 3. trinn som har plass i ordningen. I tillegg er kommunene pålagt å ha en ordning med gratis skolefritidsordning for elever med særlige behov på 5. til 7. trinn, jf. forskrift til opplæringsloven. De to ordningene med gratis tilbud er kommunene kompensert for gjennom rammetilskuddet, de søker ikke om refusjon eller på andre måter.
Private skoler er ikke pålagt å ha SFO, og er følgelig heller ikke pålagt å ha et tilbud om 12 timer gratis SFO. For å gi private skoler som har SFO og som ønsker å ha tilsvarende moderasjonsordninger som de kommunale skolene, har staten gitt privatskolene mulighet for å søke om tilskudd (refusjon) til dekning av sine utgifter til en slik ordning. Tilskuddet skal bidra til at skolefritidsordning (SFO) ved de private grunnskolene kan tilby 12 timer gratis SFO per uke, og gi redusert foreldrebetaling med bakgrunn i husstandens samlede inntekt.
Statsbudsjettet oppgir årlig rammen for tilskuddet, slik at tildelingen i statsbudsjettet setter en øvre ramme for samlet tilskudd som kan innvilges for det enkelte budsjettår. Det er Utdanningsdirektoratet som vurderer skolenes søknader og gjør vedtak om tildeling av midlene.
Kunnskapsdepartementet er klageorgan avslag for tilskuddsordningen. Jeg kan derfor ikke gå inn på enkeltsaker. Dersom det skal vurderes endringer i prosedyrene for tilskuddet må det eventuelt gjøres i forbindelse med fastsetting av nye retningslinjer for tilskuddet for skoleåret 2025-2026.