Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til digitaliserings- og forvaltningsministeren

Dokument nr. 15:457 (2024-2025)
Innlevert: 21.11.2024
Sendt: 22.11.2024
Besvart: 29.11.2024 av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Jeg viser til hendelsene i Østersjøen der to undersjøiske telekommunikasjonskabler ble brutt mandag 19. november.
Hvilken beredskap har regjeringen for en tilsvarende hendelse på norske undersjøiske telekommunikasjonskabler?

Karianne O. Tung (A)

Svar

Karianne O. Tung: Ekomloven fastsetter at eiere av sjøfiberkabler i Norge har ansvar for forsvarlig sikkerhet for sjøfiberkabler i fred, krise og krig. Eiere av sjøfiberkabler skal opprettholde nødvendig beredskap, og viktige samfunnsaktører skal prioriteres ved behov. Hvis det skulle oppstå brudd på sjøfiberkabler i norske havområder, har sjøfibereierne beredskapsavtaler med selskaper som kan rykke ut med retteskip for å reparere sjøfiberkablene.
Sabotasjen av Nord Stream-rørledningene i 2022, krigen i Ukraina og internettrafikkens avhengighet til sjøfiberkabler, gjorde at regjeringen så behov for å prioritere flere tiltak for å øke sikkerhet og beredskap for viktige undersjøiske telekommunikasjonskabler i norske havområder.
Regjeringen intensiverte derfor i 2022 arbeidet med å øke sikkerheten og beredskap for sjøfiberkabler og telekomtjenester i norske havområder gjennom et tett samarbeid mellom sivile myndigheter, bransjen og forsvarssektoren.
Regjeringen lanserte høsten 2022 en tiltakspakke for å styrke sikkerheten for kritisk norsk telekominfrastruktur på norsk sokkel:
• Gjennomføre undersøkelser av viktige sjøfiberstrekk
• Anskaffelse av teknologi som kan brukes til å overvåke sjøfiberkabler
• Eiere av sjøfiberinfrastruktur ble underlagt sikkerhetsloven

Ekommyndigheten har lagt til rette for utbygging av flere sjøfiberkabler fra Norge til andre land for å sikre at datatrafikken kan omrutes til andre sjøfiberkabler ved eventuelle brudd.
For å sikre best mulig sikkerhet og beredskap for sjøfiberkabler som krysser landegrensene er det viktig med godt internasjonalt samarbeid. Norge og flere andre nordsjøland har derfor nylig inngått samarbeid for å beskytte tele- og energiinfrastruktur i Nordsjøen.
Nylig sluttet Norge seg til en felleserklæring om sikkerhet og motstandsdyktighet for undersjøiske kabler som ble lagt frem av USA og en gruppe andre land under FNs 79. generalforsamling i september. EU og en rekke land har sluttet seg til erklæringen.
I mai 2024 lanserte NATO et nytt maritimt senter for sikring av kritisk undersjøisk infrastruktur, som inkluderer sjøfiberkabler i norske havområder.
Under NATOs forsvarsministermøte 17. oktober 2024 tok Tyskland og Norge et felles initiativ til å styrke NATOs rolle i beskyttelsen av kritisk undersjøisk infrastruktur i havområdene som ligger i NATOs ansvarsområde.