Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:437 (2024-2025)
Innlevert: 20.11.2024
Sendt: 21.11.2024
Besvart: 02.12.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Hvilke uavhengige varslingskanaler gjelder for ansatte i Politiets sikkerhetstjeneste og andre deler av justissektoren som ikke omfattes av varslingsombudet i Politietaten eller justis- og beredskapssektorens eksterne varslingskanal?

Begrunnelse

Varslingssaker er ofte svært krevende både for den som varsler og den som blir varslet på, og det har over år vært pekt på utfordringer rundt varsling i Politiet. I juni i år ble det derfor opprettet et uavhengig varslingsombud for Politietaten, som gjelder for Politidirektoratet med underliggende enheter. Justissektoren har også en ekstern varslingskanal hos konsulentselskapet PwC, men denne gjelder ikke for Domstoladministrasjonen, Politiets sikkerhetstjeneste, Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.
Så jeg lurer på om statsråden derfor kan opplyse om det finnes uavhengige varslingskanaler som gjelder for ansatte i disse virksomhetene.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Alle virksomheter som jevnlig sysselsetter minst fem arbeidstakere skal ha rutiner for intern varsling. Arbeidstakere kan også alltid varsle eksternt til en offentlig tilsynsmyndighet eller annen offentlig myndighet. Dette følger av arbeidsmiljøloven.
Virksomhetene som er nevnt i begrunnelsen for spørsmålet, har opplyst å ikke ha en ekstern varslingskanal. De har imidlertid etablert varslingsrutiner som blant annet omhandler hvem arbeidstakerne kan varsle til. Alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper gjelder for saksbehandlingen. Blant annet skal den eller de som håndterer og undersøker et mottatt varsel, være habile.