Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:431 (2024-2025)
Innlevert: 20.11.2024
Sendt: 20.11.2024
Besvart: 28.11.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Vil utenriksministeren vurdere å gå i dialog med EU om hvorvidt og hvordan russisk gjødsel kan omfattes av sanksjonsregelverket?

Begrunnelse

Tall fra EUs statistikkbyrå viser at Europa importerer 48 prosent mer russisk nitrogengjødsel enn de gjorde før fullskalainvasjonen i Ukraina. Russland står nå for en tredjedel av all urea-import til EU. Fordi gjødsel inngår i global matsikkerhet, er det heller ikke omfattet av de mange sanksjonene som ellers rammer russisk økonomi og varer. Russlands enorme salg av gjødsel til Europa, viser et klart hull i sanksjonsregelverket, og at vi har erstattet avhengigheten av russisk gass med avhengighet av russisk gjødsel.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Ja, dette er et tema regjeringen tar opp i den løpende dialogen med europeiske lands myndigheter om håndteringen av Russlands angrepskrig mot Ukraina. Det polske EU-formannskapet i første halvår 2025 skal i utgangspunktet utgjøre et godt grunnlag for å komme videre i dette arbeidet.
Jeg deler bekymringen for hvordan Russland kan utnytte fordelene de har med billig energi til å produsere store mengder gjødsel som eksporteres til Europa. For å håndtere denne utfordringen er imidlertid ikke sanksjonsregelverket det eneste og heller ikke nødvendigvis det mest treffsikre virkemiddelet vi har til rådighet.
I denne saken det også flere viktige hensyn som må ivaretas. Ett sentralt hensyn er de indirekte konsekvensene for Ukrainas rettferdige selvforsvarskamp. Samtidig har tilgang på gjødsel for verdens fattigste land direkte konsekvenser for matsikkerhet og sult – som igjen påvirker risikoen for sosial uro, ustabilitet og konflikt i for eksempel afrikanske land.