Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:419 (2024-2025) Innlevert: 18.11.2024 Sendt: 18.11.2024 Besvart: 26.11.2024 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram
Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG): Militæret i flere land har over mange år brukt produkter som inneholder PFAS-kjemikalier, blant annet for brannvernøvelser. I land som USA har dette ført til stor forurensning på baser og omgivelsene rundt - inkludert for vannforsyninger til byer og tettsteder. Land som USA og Danmark er nå i gang med å kartlegge forekomsten av PFAS på baser, og gjennomføre oppryddingstiltak.Er potensiell PFAS-forurensning på og fra norske militære baser kartlagt, og hva gjøres eventuelt for å rydde opp i dette?
Bjørn Arild Gram: Forsvarssektoren tar forurensning svært alvorlig. Arbeidet med å redusere PFAS-utlekking er derfor et viktig satsingsområde i miljøarbeidet til forsvarssektoren. For sektorens anliggende er PFAS en miljøgift som tidligere er brukt i brannskum på flystasjonene i forbindelse med brann- og redningsberedskap. Forsvarsbygg har siden 2012 jobbet med omfattende kartlegging, overvåking og gjennomføring av tiltak for å redusere utlekking fra Forsvarets flystasjoner. Som del av dette overvåker Forsvarsbygg kontinuerlig mulig utlekking av PFAS-forbindelser ved alle Forsvarets flystasjoner, og har god oversikt over kildene til forurensningen og hvordan stoffene spres til overflatevann eller grunnvann. Planlegging og gjennomføring av nye tiltak foregår kontinuerlig. Stopp i bruk av PFAS-holdig skum i 2015, og senere tiltak som vannrenseanlegg og fjerning eller tildekking av forurenset masse har gitt gode resultater. Det er frem til midten av 2024 deponert 115 000 tonn PFAS-masser fra Rygge, Bardufoss, Ørland, Evenes og Værnes. Denne høsten pågår tiltak på Bodø og Kjeller hvor hhv. 40 000 og 35 000 tonn er planlagt oppgravd og deponert i løpet av 2024-2025. Forsvarsbygg ser en betydelig reduksjon i utlekkingen av PFAS-forbindelser til omkringliggende områder. For å gi befolkningen en ekstra trygghet kartlegger Forsvarsbygg også PFAS-innhold i fisk. Jeg er også kjent med at Forsvarsbygg har løpende dialog med Miljødirektoratet, og jobber kontinuerlig med tiltaksplanene sine for å sikre mest mulig effektive tiltak.