Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:398 (2024-2025)
Innlevert: 15.11.2024
Sendt: 15.11.2024
Besvart: 25.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Mener statsråden at helseforetakenes ansattes ytringsfrihet er godt nok ivaretatt, og hvor går grensene for inngrep i ansattes ytringsfrihet?

Begrunnelse

Ifølge artikler i NRK.no har ambulansearbeider Gro-Anita Olsen Sætrum blitt innkalt til et møte med sin enhetsleder og en jurist ved Finnmarkssykehuset etter å ha delt en NRK-artikkel sammen med en tekst på sin Facebook-side.
Artikkelen Sætrum viste til, handlet om flere kritiske forhold i ambulansetjenesten i Finnmark.
Både Fagforbundet og Legeforeningen har sendt bekymringsbrev til statsforvalteren angående dette.
Det vises i artiklene til at flere ansatte har mottatt muntlige advarsler etter å ha uttrykt sine meninger på Facebook, og at det er en stadig økende fryktkultur blant de ansatte i Finnmarkssykehuset som gjør det vanskelig å beholde ansatte og rekruttere nye.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Ytringsfrihet er en grunnleggende verdi i velfungerende demokratier og gjelder selvsagt også for ansatte i helsetjenesten. Innledningsvis må det understrekes at helseforetakene er selvstendige rettssubjekt som på selvstendig grunnlag utøver sin arbeidsgiverfunksjon. På et overordnet plan har departementet overfor de regionale helseforetakene understreket at det er viktig at det legges til rette for at ansatte skal kunne ytre seg. Ansatte som ytrer seg i offentligheten, skal lyttes til og eventuelt møtes med motargumenter. I denne sammenheng har også samarbeidsorganer i virksomheten, de tillitsvalgte og verneombud en viktig rolle. Selv om ansatte har og skal ha rett til å ytre seg, stiller også lojalitetsplikten som gjelder i alle arbeidsforhold noen skranker. Sykehusene kan, som andre arbeidsgivere, fastsette hvem som uttaler seg på vegne av sykehuset.