Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:396 (2024-2025)
Innlevert: 15.11.2024
Sendt: 15.11.2024
Besvart: 25.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): "Regjeringen advarer norske bedrifter mot å bidra til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse i Palestina. (...) Slik handel og næringsvirksomhet kan bli forbundet med grove brudd på menneskerettighetene og humanitærretten, og vil i visse tilfeller kunne bli ansett som å bidra til at disse bruddene kan fortsette." Sykehusinnkjøp HF mener at “det er der virksomheten har lokasjoner på de okkuperte palestinske territoriene at regjeringen fraråder handel med virksomheten.”
Deler statsråden denne innskrenkende forståelse?

Begrunnelse

Teva Pharmaceuticals, en stor israelsk leverandør av legemidler, er involvert i menneskerettighetsbrudd gjennom økonomisk utnyttelse av den palestinske befolkningen i okkuperte områder og støtte til det israelske militæret (IDF) under krigen på Gaza. Ansatte ved Helse Sør-Øst og Sykehusinnkjøp HF ber virksomhetene avslutte all handel med Teva Pharmaceuticals for å unngå medvirkning til alvorlige brudd på nasjonal og internasjonal rett.
Teva Pharmaceuticals opprettholder sin profitt på tross av alvorlige menneskerettighetsbrudd, har støttet militære operasjoner under krigen mot Gaza og profitert på økonomisk utnyttelse av den palestinske befolkningen i okkuperte områder.
Teva har aktivt støttet krigføringen ved å donere medisinsk utstyr og medisiner via organisasjoner som samarbeider med det israelske forsvaret (IDF). Teva har i praksis vært eneleverandør for legemiddelleveranser i okkuperte territorier.
Teva drar direkte fordel av dette ved å dominere det palestinske markedet, og slik undergraver de muligheten for en bærekraftig palestinsk legemiddelindustri. Dette utgjør et brudd på internasjonale retningslinjer for etisk handel, da Teva ikke bare nyter godt av den israelske okkupasjonen, men også bidrar til å opprettholde urettferdige økonomiske strukturer som skader den palestinske befolkningen. Regjeringen ber 17.10.24 norske virksomheter til:

«Omgående ta stilling til om forretningsforbindelser med virksomheter som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse på det okkuperte palestinske territoriet bør avsluttes.»

De ansatte påpeker at anskaffelser skal skje i samsvar med egne og internasjonale etiske standarder, og at leverandørkjeden må evalueres for risiko knyttet til menneskerettighetsbrudd. HF-et er også forpliktet til å gjøre aktsomhetsvurderinger i sine innkjøpsprosesser for å identifisere og forhindre eventuelle brudd på menneskerettigheter. Dette gjelder også på okkuperte områder som Vestbredden. Det henvises til Regjeringens utvidede frarådinger til norsk næringsliv mot handel med virksomheter som kan bidra til å opprettholde Israels okkupasjon av Vestbredden. Teva Pharmaceuticals har aktiv forretningsvirksomhet og tilnærmet monopol på okkuperte palestinske territorier. (hentet fra www.palestinakomiteen.no)

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Norge har i mange år vært tydelig på at Israels bosettingspolitikk på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og i Gaza er i strid med folkeretten og undergraver mulighetene for en fremtidig palestinsk stat og en fredelig løsning på konflikten.
Regjeringen frarådet allerede den 7. mars i år norske selskap fra å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige bosettingene. Dette skjedde i lys av Israels intensiverte bosettingspolitikk de siste årene, med nye bosettings-utvidelser og økt bosettervold mot palestinere.
Den 17. oktober i år gikk regjeringen ut med en advarsel til norske bedrifter mot å bidra til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse i Palestina.
De rådene og advarslene som regjeringen har gitt retter seg mot norsk næringsliv, men også offentlig virksomhet bør tilstrebe å etterleve de samme standardene. Offentlig virksomhet, herunder Sykehusinnkjøp HF, skal ha egnede rutiner for å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter ved offentlige anskaffelser. Dette følger av anskaffelseslovens § 5.
På bakgrunn av regjeringens uttalelser oppdaterte DFØ 23. oktober i år sin veileder Rutiner for å fremme grunnleggende menneskerettigheter og ansvarlig næringsliv, med et avsnitt om skjerpede aktsomhetsvurderinger ved risiko for brudd på folkeretten.
Sykehusinnkjøp HF har informert om at de har fulgt veiledningen til DFØ og har etablert en dialog med Teva. Teva har overfor Sykehusinnkjøp HF blant annet bekreftet at de ikke har noe virksomhet på okkuperte områder.
Regjeringens advarsel går nok lengre enn dette. Det er Sykehusinnkjøp HF klar over. Regjeringen fraråder norske selskaper fra å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde den ulovlige israelske tilstedeværelsen på det okkuperte palestinske territoriet.
Det er viktig at Sykehusinnkjøp HF følger opp denne saken, og at de har nødvendig dialog med Teva om aktuelle problemstillinger. Jeg har også forstått at Sykehusinnkjøp HF vurderer å etablere et system for tredjepartsvurdering av opplysninger fra aktuelle leverandører. Dette er viktig.
Helt til slutt vil jeg minne om at Sykehusinnkjøp HF er et eget rettssubjekt eid av de regionale helseforetakene. De står derfor selv ansvarlig for sine rettslige vurderinger og beslutninger, både i forhold til lovverk og avtaler de har inngått.