Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:388 (2024-2025)
Innlevert: 14.11.2024
Sendt: 14.11.2024
Besvart: 22.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Er det noe formelt hinder for at Finnmarkssykehuset iverksetter en mer kostnadseffektiv behandling av pasienter med våt AMD i Vest-Finnmark, når forholdene ligger så godt til rette for det og det er bevilget ekstra midler til Klinikk Alta for å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke?

Begrunnelse

Våt aldersrelatert makuladegenerasjon (våt AMD), er en øyesykdom som gjerne rammer godt voksne mennesker. De fleste som får denne sykdommen, må til øyelege for undersøkelse samt injeksjon cirka én gang i måneden. Pasienten kan bli blind uten behandlingen.
Godt over hundre mennesker har våt AMD i Alta. Disse må reise til Hammerfest eller Tromsø én gang i måneden, ofte sammen med en ledsager, for å få den nødvendige behandlingen, resten av livet. Når over 100 pasienter reiser tur–retur ca. en gang per måned, blir det mange reiser. Noen har med seg ledsager. Om 50 trenger assistanse, blir det 150 flybilletter tur–retur Tromsø, eller transport per bil 280 km tur-retur Hammerfest hver eneste måned. Det blir ca. 1 800 reiser på et år. Alle må ha den behandlingen resten av livet. Hvis dette gjelder ti år, blir det 18 000 reiser. Dette er en stor belastning helsemessig for de fleste, og det er totalt en stor økonomisk belastning. Mye kunne vært spart, både menneskelig og økonomisk, ved at pasientene får den nødvendig behandlingen ved Klinikk Alta. Klinikk Alta har tidligere oppgitt at det vil lønne seg økonomisk at en øyelege reiser til Klinikk Alta hvis det er mer enn 8 pasienter med våt AMD. Det finnes også øyelege i Alta som kan påta seg arbeidet med utredning og behandling etter avtale med foretaket.
Ifølge Prop. 1 S (2024-2025) skal tilbudet ved Klinikk Alta til pasienter med kroniske lidelser utvides i tiden som kommer. I 2024 ble det bevilget midler på 25 mill. kroner til Helse Nord til videreutvikling av spesialisthelsetjenestene ved Klinikk Alta. Spesielt prioritert var tiltak for å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke. I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 2024, jf. Innst. 447 S (2023–2024), ble det bevilget et ytterligere tilskudd på 15 mill. kroner blant annet til å sikre styrket poliklinikk og dagbehandling ved Klinikk Alta. Samlet foreslås midlene videreført med 41,7 mill. kroner i 2025. Formålet med tildelingene er å styrke Finnmarkssykehuset HF, Klinikk Alta, og bidra til at tilbudene her kan videreutvikles til det beste for lokalbefolkningen.
Alta er kun ett eksempel. Våt AMD er en øyesykdom som rammer over hele landet, i mange disktrikskommuner.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Som representanten Ojala viser til har Helse Nord RHF fått bevilget øremerkede midler til videreutvikling av spesialisthelsetjenestetilbudet ved Klinikk Alta, Finnmarkssykehuset HF. Midlene skal bl.a. benyttes til å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke og det er ingen formelle hindringer for at midlene kan brukes til behandling av pasienter med våt AMD. Helse Nord RHF har et sørge-for-ansvar for befolkningen i nord. Det er Helse Nord RHF og Finnmarkssykehuset HF som har ansvar for hvordan midlene best kan benyttes innenfor vilkåret for bevilgningen.
Departementet har forelagt spørsmålet for Helse Nord RHF som opplyser følgende:

«Finnmarkssykehuset har pt ingen øyelege ansatt i Alta og kan dermed ikke tilby injeksjonsbehandling for våt AMD (aldersrelatert makuladegenerasjon). Oppgavedeling til sykepleier fordrer at det er øyelege tilgjengelig. Det er ønske om å rekruttere øyelege til Alta, men det er vanskelig rekrutteringssituasjon for øyeleger nasjonalt.
For å avhjelpe manglende øyelege i Alta er det planer om å etablere en ambuleringsordning utgående fra fagmiljøet på øyeavdelingen i Hammerfest for å sikre et slikt tilbud, men rekrutteringssituasjonen har så langt ikke muliggjort dette. En av spesialistene har nå utsatt sitt Post Doc løp for å avhjelpe i en kritisk fase.
Subsidiært vurderer Finnmarkssykehuset å inngå en separat avtale med avtalespesialist innen øyesykdommer basert i Alta for å etablere et tilbud til AMD-pasientene. Finnmarkssykehuset etablerte allerede i forrige måned kontakt med den lokale øyelegespesialisten med tanke på kunne utvikle et slikt samarbeid.»