Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:372 (2024-2025)
Innlevert: 12.11.2024
Sendt: 13.11.2024
Rette vedkommende: Energiministeren
Besvart: 19.11.2024 av energiminister Terje Aasland

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Hvordan vil regjeringen stille krav til HMS og arbeidsordninger for den nye næringsvirksomheten gruvedrift på havbunnen?

Begrunnelse

Gruvedrift på havbunnen er en ny og på mange måter usikker næring. Norge blir det første landet i verden som starter med slik virksomhet, til tross for sterke reaksjoner fra andre nasjoner, og organer som eksempelvis Nordisk Råd.
Allerede i våren 2025 har regjeringen varselet at det skal deles ut lisenser for leting etter havbunnsmineraler. Hvordan selve letingen i praksis vil skje er noe usikkert. Flere selskaper har meldt interesse for dette, men det gjenstår fortsatt å få klarhet i hvordan arbeidsforhold og HMS vil se ut for denne nye virksomheten.
Området hvor virksomheten vil foregå på er langt vekk fra fastlands Norge. Skulle eksempelvis en ulykke skjedd, er området for langt unna rekkevidde for redningshelikoptre. Værforhold langt ute til sjøs kan også være dramatiske. Helikoptre har heller ikke rekkevidde til transport til og fra av arbeidere slik som ved olje- og gassplattformer for turnus.
I en artikkel fra Klassekampen 9. november skrives det om uenigheter mellom Energidepartementet og to selskaper som ønsker å drive med denne virksomheten. På spørsmålet om hvorvidt arbeidsmiljøloven skal gjelde for ansatte på fartøyene som skal lete etter havbunnsmineraler, skriver seniorrådgiver Green Minerals:

"Dette vil ikke la seg gjennomføre og kan potensielt sett være en showstopper".

CEO i Adepth skriver også:

"Dette vil være en show-stopper for hele havbunnsmineralsektoren".

Selskapene som er interesserte i å drive letevirksomhet ønsker heller at de ansatte skal være underlagt maritimt lovverk, noe som kan innebære 400 til 700 flere arbeidstimer i året. Departementet sier derimot at arbeidsmiljøloven skal gjelde, men hvis selskapene ikke går med på dette blir spørsmålet om regjeringen er villig til å gi etter.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det følger av arbeidsmiljøloven (§ 1-3 første ledd) at loven blant annet gjelder for virksomhet på norsk kontinentalsokkel, herunder for arbeidstakere i havbunnsmineralvirksomheten. Dette har vært kjent og lagt til grunn siden behandlingen av egen havbunnsminerallov (lov av 22. mars 2019 nr. 7 om mineralvirksomhet på kontinentalsokkelen), jf. forarbeidene til loven (jf. Prop. 106 L (2017-2018) s. 15). Havbunnsmineralloven trådte i kraft 1. juli 2019.
For denne virksomheten er det derfor klart at reglene i arbeidsmiljøloven kommer til anvendelse, og at det nærmere spørsmålet blir om det skal gis særskilte regler for denne næringen, eller om det er tilstrekkelig å la de alminnelige reglene i arbeidsmiljøloven gjelde.
I forbindelse med at det tidligere i år ble åpnet for mineralvirksomhet i et område i Norskehavet og Grønlandshavet, pågår det arbeid med å utfylle havbunnsmineralloven gjennom et sett av forskrifter som gir mer detaljerte regler om virksomheten. Havindustritilsynet er delegert kompetanse til å gi regler om sikkerhet for mineralvirksomhet i medhold av havbunnsmineralloven, og arbeider nå med forslag til forskrift om sikkerhet og arbeidsmiljø ved mineralvirksomhet til havs. Arbeidet håndteres på lik måte som andre forskrifter som Havindustritilsynet har ansvaret for, herunder ved å involvere Regelverksforum hvor arbeidsgiver- og arbeidstakersiden møter tilsynet for å drøfte regelverksspørsmål på Havindustritilsynets område. Havindustritilsynets forskriftsutkast vil på vanlig måte bli sendt på offentlig høring, sammen med de øvrige forskrifter det nå arbeides med.