Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:355 (2024-2025)
Innlevert: 10.11.2024
Sendt: 11.11.2024
Besvart: 19.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Gitt det svært skjerpede trusselbildet mot jødiske og israelske mål i Norge, er justisministeren bekymret for den beskrevne filmingen og/eller kartleggingen fra aktivister/motdemonstranter av deltagere på Israel-relaterte arrangementer, og bør politiet foreta seg noe i slike situasjoner, spesielt om dette skjer på privat grunn?

Begrunnelse

Jeg vil vise til at myndighetene i oktober hevet terrortrusselnivået fra MODERAT til HØY med bakgrunn i det skjerpede trusselbilde mot jødiske og israelske mål i Norge. Regjeringen innførte også midlertidig bevæpning av politiet i lys av dette trusselbildet.
I lys av dette er det kommet sterke bekymringer i forbindelse med at deltagere på et foredrag i regi av MIFF (Med Israel for Fred) i Stavanger i begynnelsen av november ble filmet av demonstranter på vei inn til lokalet. Deltagerne var bekymret over hva en slik kartlegging skulle brukes til.
Motdemonstrantene og filmingen skal ha skjedd på privat grunn i forbindelse med arrangementet/foredraget, mens politiet skal ha stått et stykke unna og observert.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Alle skal føle seg trygge i Norge. PST følger situasjonen tett, og politiet har iverksatt flere tiltak for å heve beredskapen.
Ytringsfriheten og retten til å demonstrere er grunnleggende for et demokrati som Norge, og det er derfor høy terskel for politiet å gripe inn i demonstrasjoner eller ved politiske arrangementer. Politiets oppgaver er å ivareta ro, orden og sikkerhet ved politiske markeringer eller demonstrasjoner, og legge til rette for at alle som ønsker det får ytre seg.
I henhold til straffeloven § 266 er det forbudt å filme eller fotografere på en måte som ved skremmende eller plagsom opptrenden, eller annen hensynsløs adferd krenker en annens fred. Dersom personer eller arrangører opplever filming som skremmende og/ eller plagsom, eller i etterkant opplever at bilder misbrukes bør de melde fra til lokalt politi, slik at de kan følge opp saken.