Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:344 (2024-2025) Innlevert: 08.11.2024 Sendt: 11.11.2024 Besvart: 25.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Une Bastholm (MDG): Politiet opplever i dag å ha såpass stor mangel på ressurser at de ikke har mulighet til å følge opp svært alvorlig kriminalitet med høye strafferammer. Mange alvorlige forbrytelser henlegges som følge av manglende ressurser, og for enkelte lovbrudd er henleggelsesraten opp mot 100 %. Likevel vil statsråden at politiet skal bruke kapasitet på å gå etter brukere av ulovlige rusmidler, og vil legge frem forslag om dette til våren. Hvilke oppgaver mener statsråden politiet skal nedprioritere for å bruke flere ressurser på rusbrukere?
Emilie Mehl: Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering mener all bruk av narkotika fortsatt skal være straffbart. Narkotika utgjør en viktig del av økonomien i den organiserte kriminaliteten og kan være helseskadelig for den enkelte. Jeg mener avkriminalisering eller legalisering er svært uklok politikk i en tid hvor bruken av kokain øker blant unge. Det er fortsatt politiets oppgave å håndheve straffbar bruk eller omsetning av narkotika.Helseministeren og jeg la frem del 1 av forebyggings- og behandlingsreformen i oktober. Vi skal sørge for bedre forebygging og helsehjelp til de som trenger det. Samtidig skal vi bekjempe narkotikakriminalitet, og sikre at forbudet mot narkotika håndheves i praksis. Vi tar sikte på å legge frem en lovproposisjon som følger opp rushåndhevingsutvalgets utredning til våren.Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering har lagt frem betydelige prioriteringer av politiet i alle våre budsjetter, senest i Gjengpakke 2 på 2,4 milliarder kroner i forslaget til statsbudsjett for 2025. Politiets budsjett øker med 10 % fra 2024 til 2025. Dette innebærer en generell styrking av grunnfinansieringen i politiet og politidistriktene som er viktig for alle kriminalitetsområder, i tillegg til særskilte satsninger knyttet til for eksempel vold og overgrep, organisert kriminalitet, ungdomskriminalitet m.m.