Sveinung Stensland (H): Hva vil statsråden gjøre for å sikre bedre tilgang på kompetent norsk arbeidskraft til maritim virksomhet både til sjøs og i andre deler av sektoren?
Begrunnelse
Norsk maritim næring er i verdensklasse med en svært kompetent og konkurransedyktig arbeidsstyrke. Næringen står overfor betydelige omstillinger i årene som kommer, med økt behov for innovasjon og utvikling av ny kompetanse både på land og sjø. Fremtredende teknologier og evnen til å utnytte dem blir viktige drivere for næringens videre vekst og utvikling.
For at Norge skal beholde sin posisjon som en global maritim stormakt, er det avgjørende at utdanning og forskning i Norge holder tritt med den raske teknologiske og markedsmessige utviklingen. Et tett samarbeid mellom utdanningssektoren, forskningsinstitutter, myndigheter og næringslivet vil være nødvendig for å sikre at næringen har tilgang på riktig kompetanse.
Aktørene i den maritime næringen arbeider systematisk for å kartlegge kompetansebehov og tilpasse utdanningstilbudet deretter. Dette skjer gjennom involvering på alle nivåer innen utdanning, forskning og innovasjon.
Samtidig som den sivile delen av maritim sektor trenger mer kompetent personell, satser Norge stort på sjøforsvaret. Det skal bygges en rekke skip og sjøforsvaret skal rekruttere minst 1 300 nye offiserer. I sum er kompetansebehovet i sektoren stort og vil stige.