Skriftlig spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:310 (2024-2025)
Innlevert: 05.11.2024
Sendt: 06.11.2024
Besvart: 13.11.2024 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Hva mener forsvarsministeren at tidligere militært ansatte under 55 år, som ikke er styrkedisponert i Forsvaret i dag, skal gjøre ved et væpnet angrep av en fremmed makt på Norge?

Begrunnelse

Viser til skriftlig besvarelse nr. 60, nr. 185 og nr. 2944 på mine spørsmål til forsvarsministeren.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Tidligere militært tilsatte som har vært tilsatt i minst ett år etter førstegangstjenesten, har verneplikt til og med det året de fyller 55 år, jf. forsvarsloven § 13. Dette innebærer at de har en tjenesteplikt etter forsvarsloven, jf. forsvarsloven § 2 første ledd. Etter forsvarsloven § 34 plikter tjenestepliktige å gjøre tjeneste i krig eller når krig truer. De skal møte til tjeneste på kort varsel. Tjenesteplikten varer så lenge det er nødvendig. Denne tjenesteplikten gjelder uavhengig av om personellet er styrkedisponert eller ikke.
I krig eller når krig truer, kan Forsvaret videre pålegge alle tjenestepliktige å ha med seg til enhver tid utlevert uniform, våpen med ammunisjon og annet utstyr, jf. vernepliktsforskriften § 31 annet ledd. De tjenestepliktige kan også pålegges til enhver tid å være tilgjengelige for Forsvarsdepartementet og underliggende etater.
Regjeringens langtidsplan for forsvarssektoren er en historisk satsing for et sterkere, mer fleksibelt og bærekraftig forsvar. Særlig viktig er satsningen på reservister. Reservister er personer som til daglig har sitt primære virke utenfor Forsvaret, men som har en tjenesteplikt i Forsvaret. Reservistene er en stor ressurs for forsvarssektoren, og viktigheten av denne personellgruppen vil bli større de kommende årene.
Den nye langtidsplanen legger nå opp til å ta i bruk langt flere reservister, både i Heimevernet og i øvrige deler av Forsvaret. Innen 2036 skal vi benytte oss av om lag 13 700 flere reservister. Den nye Brigade Sør vil alene bestå av om lag 6 000 reservister. Ved å trene, øve og utruste en større del av reserven av tjenestepliktig personell, kan vi hurtigere og mer fleksibelt mobilisere nødvendig motstandskraft. Et styrket reservistkorps vil styrke Forsvarets reaksjonsevne, lokal tilgjengelighet og geografisk kompetanse. I tillegg jobber Forsvaret kontinuerlig med å styrkedisponere aktuelt personell som ikke er det i dag.
Reservistene er viktige og tilfører Forsvaret ekstra kapasitet og kompetanse. Den pågående krigen i Ukraina har vist nettopp betydningen av slike reserver, som ved behov kan kalles inn på kort varsel og som også kan settes inn dersom en konflikt trekker ut i tid.